Info

Zadnje upozorenje ZZJZ, Vlada FBiH sprema smjenu Pehara

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zadnje upozorenje ZZJZ, Vlada FBiH sprema smjenu Pehara- Vlada FBiH danas je, sve su prilike, zadnji put upozorila Zavod za javno zdravstvo FBiH da se “probudi” i počne odgovorno baviti nabavkom vakcina.

Naime, Vlada FBiH danas se upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COVID-19) u periodu od 7. do 14. aprla 2021. Vlada zahtijeva od Zavoda za javno zdravstvo, koji je zaključkom od 8. aprila 2021. dodatno obavezan poduzimati sve aktivnosti u vezi s nabavkom vakcina, da u postupku nabavke mora imati proaktivniju ulogu, a u slučaju potrebe konačnu odluku o ugovoru će donijeti Parlament FBiH.

Taj zavod je zadužen da, u najkraćem roku, riješi organizaciono-tehničke, kadrovske i druge pretpostavke neophodne za uspješno i proaktivno vođenje aktivnosti na odabiru izvora nabavke, provođenja zakonskih procedura, operativno-tehnoloških pretpostavki za uvoz i distribuciju vakcina. U slučaju da je za realizaciju tih aktivnosti potrebno donošenje odluka Vlade FBiH, Zavod joj se mora promptno obratiti s prijedlogom za njihovo donošenje.

Ovo upozorenje nije prvo koje je Vlada FBiH uputila na adresu ZZJZ i njegovog čelnika Davora Pehara. Pehar je još ranije označen kao neko ko opstruira proces nabavke vakcina, od neodgovaranja na ponude za nabavku vakcina iz Kine, preko izbjegavanja sastanaka ad hoc tima, do odugovlačenja potpisivanja ugovora sa dobavljačima. I kada su počele pristizati prve koločine vakcina u Federaciju BiH, Zavod na čelu sa Peharom djelovao je inertno i sporo, pa je distrubucija i raspodjela nepotrebno kasnila.

Kako Vijesti.ba doznaju, sve je izvjesnije pokretanje smjene direktora Pehara, a prema izvorima iz Vlade FBiH, HDZ već radi na pronalaženju kadra koji bi ga zamijenio na ovoj poziciji.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno