Kultura

Zadarski umjetnici u Zenici predstavili svoj kraj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zadarski umjetnici, nastupili su na Međunarodnom festivalu kulture u Zenici, gradu smještenom na pitoresknoj obali rijeke Bosne koji je opjevan mnogo puta. Ovo je prvi Međunarodni Festival kulture kojeg je organizirala Udruga građana »Naš Most« iz Zenice, a okupili su stotinjak kreativaca raznih izričaja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine – Zenice, Travnika, Viteza, Uskoplja, Kaknja, Žepča, Sarajeva, Visokog i Banja Luke. Iz Splita je sudjelovala ULKU »Vlaho Bukovac« i to sa svojih četrdesetak umjetnika, među kojima su bili i član zadarskog HDLU-a, umjetnički fotograf i pjesnik Branko Antunović iz Perušića kraj Benkovca te pjesnik Mladen Baraba iz Paljuva.

Sudionici ovog Festivala su većinom treće životne dobi jer je misija Udruženja »Naš Most« promocija zdravog starenja i socijalne inkluzije ranjivih grupa. Upravo zbog ovakvog humanog djelovanja Udruge, njena predsjednica, Zdena Šarić-Pisker je od dobitnica priznanja Ujedinjenih naroda. Kreativci ovog Festivala su tri dana boravili u Zenicu obogaćujući je likovnim i književnim izričajem, predstavljajući svoje stvaralaštvo, u galerijskom prostoru Udruženja i na pješačkoj zoni na »Carini« te u Hrvatskom domu »Kralj Tomislav«.

Također je upriličen i peti po redu »Može Bazar« te degustacija gastro ponude ovih dviju država. Naravno da se na toj ponudi našla i vina ravnokotarskih vinara.

Susret s kiparom

Na putu prema Zenici, »Bukovci« su posjetili svog starog znanca i prijatelja, kipara Branka Ivankovića. Poklonili mu svoju Monografiju, nekoliko slika, a Antunović mu je poklonio svoje crno vino i to od autohtonih sorti.

U Hrvatskom domu »Kralj Tomislav« održana je poetska večer na kojoj je domaćin bio splitski ULKU »Vlaho Bukovac«. Prije početka, predsjednica ULKU-a, akademska slikarica i pjesnikinja, Jagoda Kecman pozdravila je nazočne i zahvalila se na toplom gostoprimstvu.

U glazbenom djelu večer je dalmatinskim pjesmama i zvucima klasične gitare uljepšao Marijo Dulčić iz Splita i članovi Udruge »Naš Most«, poznati zenički pjevači sevdalinki. Kako su se nizali lijepi stihovi i pjesma sevdalinki, tako se sve više osjetilo zadovoljstvo publike. Bilo je i onih koji nisu mogli odoljeti oduševljenju pa su izišli na binu da to oduševljenje razastru pred svima nazočnima.

Jedan od takvih bio je i poznati kirurg u Zeničkoj bolnici, Ibrahim Cero koji je, dobivši novčanu nagradu od Grada Zenice, cijeli iznos donirao Udruzi građana »Naš Most«.

Darovali nekoliko slika

Predsjednica »Vlahe Bukovca« zahvalila se ustanovi »Kralj Tomislav« na ustupljenom prostoru, kao i svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da ovo lijepo događanje nađe trajno mjesto u kulturnom životu grada te je za Ustanovu i Udrugu »Naš Most » darovala nekoliko slika, a i liječnik Ibrahim je primio poklon, dok je Antunović, jednu svoju umjetničku fotografiju, »Zalazak sunca nad Vranskim jezerom i Kornatima«, poklonio Veleposlanici Republike Hrvatske u Sarajevu, Jasminki Keser. Fotografija je nastala 2005.god. na brdu »Kamenjak«.

Na kraju večeri »Bukovci« su sve nazočne pozvali na pripremljeni domjenak na kojem su se moglo kušati mnoge dalmatinske delicije, vino ravnokotarskih vinara, ali i vino zadarskih umjetnika.

Također, »Bukovci« nisu nazočne oduševili samo svojim stihovima i dalmatinskom pjesmom, već i nadaleko poznatim Poljičkim soparnikom koji je obogatio domjenak. Druženje se nastavilo u srdačnoj atmosferi do dugo u noć.

Posjet Domu umirovljenika

Slijedeći dan su »Bukovci« obišli srednjovjekovni grad Vranduk koji je smješten na planinskom dijelu nedaleko od Zenice i to iznad rijeke Bosne koja je upravo na tom dijelu najdublja. Tu istu večer po povratku od utvrde Vranduk, domaćin »Naš Most« je imao svoju poetsko-glazbenu večer i to u svom galerijskom prostoru.

Naravno toj večeri, koja je započela toplom sevdalinkom popraćena melodijom harmonike, nije bilo baš lako odoljeti ni »Bukovcima«, a da se ne pridruže recitaciji svojih stihova i pjesme. Tako da je gitarist iz Splita, Marijo Dulčić sa svojom gitarom i dalmatinskom pjesmom, vrlo brzo postao sudionikom i ove večeri. Osim poezije, pjesme i glazbe, moglo se uživati i u raznovrsnim slikama, različitih motiva oslikanih u različitim tehnikama.

Treći dan prije polaska za Hrvatsku, »Bukovci« su posjetili Ustanovu Dom umirovljenika Zeničko Dobojskog kantona. Svojim jednosatnim recitalom stihova i dalmatinskom pjesmom te poklonima slika, oduševili su štićenike i osoblje doma koji su ih vrlo lijepo dočekali osvježavajućim napitcima, kavom i kolačima.

Također, ne skrivajući svoje oduševljenje i štićenici doma su goste počastili pjevanjem sevdalinki i na kraju uzvicima, »Dođite nam opet uskoro«.

Sve u svemu ova lijepa događanja u ova tri dana koje je svojim fotosnimcima, Branko Antunović krao zaboravu, ostala su u ljepoti trajnog sjećanja. I upravo zbog te ljepote – da se učini druge ljude radosnima – »Bukovcima« je donijela radost da se zadovoljni i veseli vrate svojim kućama.

Autor: Zadarskilist



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno