Kultura Ljudi

Nusmir Muharemović dobitnik Nagrade za najboljeg glumca na X festivalu glumca u Konjicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je prethodne sedmice izvedena u okviru Takmičarskog programa X festivala glumca BiH u Konjicu. Uručenje nagrada ovog Festivala je bilo upriličeno prethodnu noć, 15. juna u Konjicu. Nagradu za najboljeg glumca na ovom Festivalu je dobio glumac Bosanskog narodnog pozorišta Zenica za ulogu gospodina B. u predstavi „Tri dana“. Ovo je Muharemoviću drugi put da dobiva nagradu konjičke publike.

„Prvi put to je bilo za predstavu ‘Ravna ploča’, a sada za predstavu ‘Tri dana’. Sretan sam, prije svega, zato što je ovo nagrada koju dodjeljuje isključivo publika. Sve što radimo, treba da radimo i radimo zbog publike, jer besmisleno bi bilo da postojimo sami zbog sebe i da smo svrha sebi. Uopšte, pozorište ili umjetnost, mislim da ne smije biti elitistička. Naravno, ne treba biti podilažanja publici u nekom banalnom smislu, ali, zaista, mislim da i festivali, pozorište, glumci i umjetnost postoje zbog onih koji to konzumiraju, zbog publike“, izjavio je Muharemović.

Od svoje premijerne izvedbe, ova predstava je učestovala na tri pozorišna festivala u Tuzli, Mostaru i Konjicu. Na 20. međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ Mostar 2023. ova predstava je osvojila čak pet nagrada, među kojima je i Velika liska za najbolju predstavu u cjelini (Grand Prix Festivala), a ovom Nagradom za najboljeg glumca, predstava broji čak šest nagrada. Predstava „Tri dana“ će biti izvedena i u okviru Takmičarskog programa 42. pozorišnih/kazališnih igara u Jajcu početkom narednog mjeseca.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno