Info

Za zdravlje bh. hadžija brinut će šest mobilnih medicinskih ekipa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za zdravlje bh. hadžija brinut će šest mobilnih medicinskih ekipa – Medicinska služba Ureda za hadž Islamske zajednice u BiH i ove će godine biti na usluzi hadžijama kako bi bili u mogućnosti obaviti petu islamsku obavezu – Hadž.

Vođa ljekarskog tima mr.sci.med. Adem Zalihić, specijalista urgentne medicine u izjavi za Fenu kazao je da se medicinska služba sastoji od šest mobilnih ekipa, a u svakoj se nalazi ljekar specijalista i medicinska sestra/tehničar sa dugogodišnjim iskustvom.

Što se tiče ljekara, tu su specijalisti urgentne medicine, porodične medicine i hirurzi, a medicinska sestra/tehničar sa kliničkim iskustvom rada sa pacijentima u hitnoj pomoći.

– Obzirom da je planirano putovanje isključivo avionom, naša briga će biti prvenstveno vezana za boravak u svetim mjestima Medine i Mekke. Još prije samog polaska obavit će se razgovori sa svim hadžijama, kako bi se procijenilo njihovo zdravstveno stanje te skrenula pažnja na najčešće probleme i greške koje se dešavaju prilikom odlaska na hadž – naglasio je dr. Zalihić.

Medicinska služba, dodao je on, raspolaže dovoljnom količinom lijekova i medicinske opreme, neophodnih za medicinsko zbrinjavanje predviđenog broja hadžija.

Naime, na osnovu dugogodišnjeg iskustva medicinska ekipa osigurala je dovoljne količine svih vrsta lijekova i opreme potrebnih za zbrinjavanje bolesnika u takvim situacijama.

– Također, imamo i konekciju sa najsavremenije opremljenim bolničkim ustanovama u Medini i Mekki ukoliko se ukaže potreba za tom vrstom liječenja – naglasio je on.

Kako bi smanjili moguće zdravstvene poteškoće u toku putovanja na hadž, budući putovanje mijenja uslove okoline na koje smo navikli i  povezano je s određenim zdravstvenim rizicima, dr. Zalihić savjetuje da je prije polaska na put potrebno konsultirati svoga ljekara i stomatologa.

Pored ostalog, potrebno je uraditi osnovne nalaze krvi i urina, EKG, internistički i neurološki pregled, ponijeti ljekarske nalaze i lijekove ukoliko postoji neka redovna terapija.

– Svjesni fizičkog i psihičkog napora koji potencijalno može dovesti do narušavanja zdravstvenog stanja, savjetujem da se kod apotekara nabave sredstva za jačanje imuniteta, lijekove protiv prehlade, bolova i nekoliko flastera – kaže Zalihić.

On savjetuje da se na put ponesu i vlažne maramice i vrećice za povraćanje, te adekvatna odjeća i obuća, a posebno se insistira na udobnoj obući, jer svakog hadžiju u toku boravka u svetim mjestima i obavljanju obreda, čeka nekoliko desetina kilometara pješačenja na visokim temperaturama.

Petu islamsku dužnost – hadž, ove 2016/1437.hidžretske godine obavit će 1.411 hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sve hadžije putuju avionom. Prva grupa kreće na put iz Sarajeva do Medine 29., a druga 30. augusta.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno