Politika

Za više od 6.000 KM primanja mjesečno parlamentarci usvojili nekoliko zakona, putovali, izvodili performanse

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u ovoj, prvoj godini mandata uspjela je usvojiti tek pet zakona koje je dostavilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Među njima su i izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću za koje je, samo što su usvojene, zatražena hitna promjena, a kritike je pretrpio i Zakon o slobodi pristupa informacijama.

Osim tih pet zakona, koje iz vladajućih stranaka (HDZ, SNSD i “Trojka”) nazivaju evropskim i reformskim, a među kojima je i Zakon o organizaciji tržišta vina, bh. Parlament je za godinu usvojio još pet zakona čiji su predlagači parlamentarci ili Predsjedništvo BiH, i to budžet za ovu godinu, u dva navrata izmjene Zakona o PDV-u koje su se mjesecima vukle, te u dva navrata izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja koje su “izvučene” iz prethodnog mandata.

Za ovih godinu dana Zastupnički dom održao je 12 redovnih i osam hitnih sjednica, mimo one konstituirajuće, a Dom naroda je održao, uz konstituirajuću, deset redovnih i jednu hitnu sjednicu. Do kraja godine očekuje se još po jedno zasjedanje.

Na tim sjednicama su se bavili uglavnom informacijama, izvještajima i međunarodnim sporazumima.

Za sve to primaju mjesečno više od 6.000 KM.

Delegati su od početka godine uputili tek šest inicijativa, a zastupnici oko 30, pa je tako, naprimjer, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić imala inicijativu da se utvrdi ko je dobacivao njenom stranačkom kolegi Miloradu Kojiću, Mia Karamehić-Abazović, zastupnica NiP, je imala inicijativu za izmjene Poslovnika o radu u smislu da materijale dobijaju elektronskim putem, a bilo je i inicijativa za izdvajanje milion KM za medicinsku pomoć stanivnicima Gaze (Safet Kešo iz SDA i Nihad Omerović iz NiP-a), za proglašenje Dana žalosti u BiH povodom 25. maja na godišnjicu zločina na Tuzlanskoj kapiji (DF), za izmjene nekih zakona…

No parlamentarci su bili aktivni kada su, kao članovi parlamentarnih komisija, išli na službena putovanja u Beč, Dubai, Brisel, Madrid, Kopenhagen…

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, kazao je da je njegov komentar o ovome vrlo kratak, kao i rad Parlamenta.

– Razočaravajuće je. Parlament se bavi izvještajima i inicijativama. Vijeće ministara je nesposobno da uputi u proceduru zakonska rješenja, naročito ona koja su u vezi s evropskim integracijama. Sjednice su performansi u kojima vladajuće stranke glume jedna drugoj opoziciju. Ukratko, žalosno u kakvo su stanje doveli najviše zakonodavno tijelo u državi – rekao je Dunović.

Ocjenu rada državne vlasti nedavno je dao i Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, koji je napomenuo da su u rukovodstvo oba doma bh. Parlamenta imenovane osobe s crne liste, da je prvi put od formiranja Vijeća ministara BiH narušen nacionalni balans i prekršen zakon, kao i da je ova vlast na početku funkcionerima povećala plaće za oko 600 KM.

I on je kazao da su dnevni redovi sjednica Zastupničkog doma popunjavani uglavnom informacijama i zastupničkim pitanjima.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno