Info

Za uvoz automobila u BiH standard EKO-4

Za uvoz automobila u BiH standard EKO-4
Za uvoz automobila u BiH standard EKO-4
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za uvoz automobila u BiH standard EKO-4- Sporazum o saradnji BiH i EUROPOL-a

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske policije (EUROPOL), koji je usklađen s orginalnim tekstom dogovorenim u procesu njegovog zaključivanja i Osnovama Predsjedništva BiH.

Prethodno je Vijeće ministara stavilo van snage zaključak sa svoje 22. sjednice, održane 8.9.2015. godine.

Na ovaj način uspostavlja se saradnja EUROPOL-a i Bosne i Hercegovine, kako bi se podržale države članice EU i BiH u sprečavanju i borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala, prvenstveno putem razmjene informacija.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar sigurnosti.

U prošloj godini ekonomski rast oko tri posto

Vijeće ministara BiH primilo je k zanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – decembar 2015. godine, u kojoj se navodi povećanje ekonomskih aktivnosti od oko tri posto u odnosu na 2014. godinu.

Registriran je rast industrijske proizvodnje od 2,6 posto u 2015. godini, praćen povećanjem zaposlenih u odnosu na godinu ranije, a jedan od glavnih generatora rasta je prerađivačka industrija, koja je ostvarila povećanje proizvodnje od 4,8 posto. Pojedinačno posmatrano po industrijskim granama, najviše stope rasta tokom 2015. godine ostvarene su u okviru proizvodnje namještaja od 27 posto, gotovih metalnih proizvoda od 9,6 posto, hemijskih proizvoda od 7,6 posto te u proizvodnji prehrambenih proizvoda, gdje je godišnji rast proizvodnje iznosio 6,4 posto.

Zaposlenost u novembru 2015. godine porasla je za 1,9 posto, a ukupan broj zaposlenih iznosi 719,2 hiljade. Istovremeno, ukupan broj nezaposlenih u decembru prošle godine u odnosu na 2014. godinu smanjen je za 1,7 posto i iznosio je 537,6 hiljada.

Za 8,7 posto smanjen je vanjskotrgovinski deficit u 2015. godini, kada je Bosna i Hercegovina izvezla robe u vrijednosti od 8,9 milijardi KM, što predstavlja povećanje od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan bh. uvoz roba u prošloj godini iznosio je 15,9 milijardi KM i smanjen je za 2,1 posto u odnosu na 2014. godinu.

Za uvoz automobila u BiH standard EKO-4

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo komunikacija i prometa da odmah objavi novu odluku o najnižim tehničkim zahtjevima za novoproizvedena i korištena vozila pri homologaciji tipa vozila i homologaciji pojedinačnog vozila te će kontinuirano pratiti mjere propisane ovom odlukom, i o tome redovno izvještavati Vijeće ministara BiH.

Uvođenjem standarda EKO – 4 prilikom uvoza automobila u BiH uskladit će se najniži tehnički zahtjevi vozila s evropskim normama u ovoj oblasti te smanjiti zagađenje okoliša i opasnost po zdravlje ljudi u Bosni i Hercegovini.

Nova odluka neće se primjenjivati na vozila koja su na teritoriju Bosne i Hercegovine dospjela ili je njihova narudžba izvršena prije 1.4.2016. godine, kada ova odluka stupa na snagu.

Za finansiranje izgradnje autoceste na koridoru Vc 50 miliona eura od KFAER-a

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Kreditnog sporazuma s Kuvajtskim fondom za arapski ekonomski razvoj (KFAER), za finansiranje izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dio poddionice Klopče – D. Gračanica.

Kreditom u iznosu od 50 miliona eura Kuvajtskog fonda za arapski razvoj bit će finansirana izgradnja drugog dijela poddionice Klopče – Donja Gračanica autoceste na Koridoru 5c u BiH, na području Sarajevo – Zenica sjever.

Rok otplate kredita je 20 godina, s grejs periodom od pet godina i alokacijom na Federaciju BiH.

Na ovoj poddionici predviđena je izgradnja odmorišta s rekreacionim površinama za oba pravca autoceste, koje je locirano na panoramski atraktivnoj lokaciji sa zelenim površinama.

Za nastavak izgradnje južne longitudinale u Sarajevu još šest miliona eura

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu i odredilo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora broj I o Amandmanu na ugovor o zajmu, koji je potpisan 27. oktobra 201l. godine (Sarajevo projekt gradskih saobraćajnica) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na ovaj način bit će osigurano dodatnih šest miliona eura zajma EBRD-a, uz ranije odobrenih 16,5 miliona eura, za nastavak izgradnje drugog dijela projekta „Južne longitudinale“, kako bi se eliminirala uska grla i poboljšala veza istočnog i zapadnog dijela Kantona i Grada Sarajeva. Planirana je izgradnja tri raskrsnice s primjenom kružnog toka, s rokom završetka projekta do 31.12.2017. godine.

Rok oplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, a sredstva su alocirana na Federaciju BiH.

BiH i Makedonija žele zajednički koristiti određene DKP-e

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Riječ je o zajedničkom korištenju diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine i Makedonije, što će značajno racionalizirati njihove troškove, pomoći građanima i potvrditi napredovanje bilateralnih odnosa.

Prijedlogom sporazuma je, između ostalog, predviđeno zaključivanje posebnog protokola između ministarstava vanjskih poslova dviju država o diplomatsko-konzularnim predstavništvama, koja će biti predmet kolokacije, kao i o svim finansijskim i administrativno-tehničkim uvjetima za funkcioniranje svakog pojedinačnog predstavništva.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjskih poslova.

Dodjelom uredskog prostora OSA-i bit će ostvarene nove uštede u budžetu

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo je Odluku o dodjeli na korištenje uredskog prostora površine 370 kvadratnih metara u ulici Mehmeda Spahe br. 16 u Sarajevu Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine za potrebe smještaja njenih organizacionih jedinica.

Smještajem zaposlenika OSA-e u ovu zgradu, u kojoj je ranije bila Ambasada Republike Hrvatske, bit će ostvarene nove uštede budžetskog novca, koji je do sada izdvajan za zakup prostora za njen smještaj.

Usklađivanje odluka s novim Zakonom o javnim nabavkama

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, donijelo je Odluku o izmjeni Odluke o korištenju prenesenih namjenskih sredstava na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme iz 2011. godine i prihoda ostvarenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme u 2012. godini.

Istovremeno je Vijeće ministara BiH donijelo još dvije odluke o izmjeni odluka o načinu korištenja namjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme u 2013. godini, kao i u 2014. godini.

Jedini razlog izmjena ove tri odluke je njihovo usklađivanje s novim Zakonom o javnim nabavkama, čime se osigurava valjan pravni osnov za angažiranje izvođača radova i pružalaca usluga javnih nabavki.

Podsjećamo da su ranijim odlukama o korištenju nenamjenskih sredstava uplaćenih na ime dodijeljene dozvole za univerzalne mobilne telekomunikacione sisteme u periodu od 2011. do 2014. godine utvrđeni načini korištenja ovih sredstava u omjeru od 15 posto za razvoj sektora telekomunikacija i 85 posto za finansiranje priprema i izgradnje projekata cestovne infrastrukture.

avaz.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno