Info

Za dvije godine ukinute vize za samo tri zemlje

Za dvije godine ukinute vize za samo tri zemlje
Za dvije godine ukinute vize za samo tri zemlje
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za dvije godine ukinute vize za samo tri zemlje- Bh. državljani mogu bez vize s običnom putovnicom u samo 101 zemlju, dok državljani RH sa svojom mogu bez vize u 149 zemalja.

Argentina, Barbados i Tajland su medu brojnim zemljama koje nemaju svoja diplomatska predstavništva u Bosni i Hercegovini, zbog čega bh. građani moraju odlaziti u zemlje u okruženju da bi dobili vizu ako žele putovati u ove države.

Koliko dobivanje vize za neku zemlju komplicira putovanja, znaju svi oni koji su je morali pribaviti. Osim prikupljanja ogromne papirologije, tu je i čekanje u redovima pred veleposlanstvima, a kad po vizu treba ići u neku treću zemlju, sve se dodatno komplicira.

Tu su i financijski troškovi, uz one za prikupljanje nužne dokumentacije, zatim troškovi puta do određenog veleposlanstva pa do onih za izdavanje same vize koja zna iznositi i po 100 eura za samo jedno putovanje.

Poražavajući podaci

Damir Arnaut, zastupnik Saveza za bolju budućnost u Zastupničkom domu državnog Parlamenta, uputio je pitanje Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o tome koliko je zemalja ukinulo vize za nositelje običnih putnih isprava iz BiH u razdoblju između 31. ožujka 2015. i 17. siječnja 2017. godine, odnosno tijekom aktualnog saziva Vijeća ministara BiH.

“Podaci kojima ja raspolažem govore da se radi o samo trima zemljama, dakle u dvogodišnjem razdoblju za koje je odgovoran ministar vanjskih poslova. Posebno je zabrinjavajuće što smo u tom istom razdoblju pali. Mi smo kraj 2014. godine, u usporedbi s drugim zemljama, dočekali u padu. Kraj te godine dočekali smo na 42., a kraj 2016. na 52. mjestu. Naši državljani mogu bez vize s običnom putovnicom u samo 101 zemlju, Slovenija je već godinama na 12. mjestu, 164 zemlje su im otvorene bez viza. Hrvatska je na 22., mogu u 149 zemalja, a Srbija je ispred nas na 43. mjestu. Makedonija je na 45., a Crna Gora na 47. mjestu”, kazao je Arnaut.

Naveo je da su od europskih zemalja, iza nas samo Bjelorusija, Ukrajina i Albanija, jer ove godine nas je i Moldavija sustigla. Po ovom trendu, Albanija, koja je iza nas samo jedno mjesto, po svemu sudeći, iduće godine će nas i prestići. “Zaista se radi o katastrofalnim podacima”, kazao je Arnaut.

Pismeni odgovor

Arnaut zahtijeva pismeni odgovor na ovo pitanje od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno