Biznis

Za AMZ neprihvatljivo da cijelo područje odlagališta Rača pripadne njima

Za AMZ neprihvatljivo da cijelo područje odlagališta Rača pripadne njima – Na sjednici Vijeća grada Zenica održanoj u utorak, 5. marta 2019., vijećnici su usvojili Mišljenje Pravnog savjeta Gradonačelnika, zajedno sa prijedlogom zaključaka u vezi sa utvrđivanjem stvarnog činjeničnog i pravnog stanja u vezi sa rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa na cjelokupnoj lokaciji deponije industrijskog otpada Rača.

Smatramo da navedeno Mišljenje nije u potpunosti uzelo u obzir sve elemente i aspekte odredbi Ugovora o učešću potpisanog između Vlade FBiH i ArcelorMittal iz 2004. o čemu smo izvijestili Pravni savjet Gradonačelnika, kao i Vijeće grada Zenica.

Iz tog razloga, za ArcelorMittal Zenica je neprihvatljivo mišljenje da cjelokupna površina odlagališta „Rača“ pripada ArcelorMittal Zenica, d.o.o., bez obzira što se Pravni savjet poziva na činjenicu da je ArcelorMittal Zenica, d.o.o. pravni sljednik BH Steel Company. Napominjemo, da ArcelorMittal Zenica jeste pravni sljednik BH Steel Company ali samo u granicama koje su utvrđene Ugovorom o učešću i Lay out-om (dispozicionim crtežom), a koji je sastavni dio Ugovora o učešću. Navedeni dokumenti su dostavljeni Gradu Zenica, Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina Grada.

Na zajedničkom sastanku sa Gradskom upravom je dogovoreno, da se s ciljem utvrđivanja potpunog činjeničkog stanja sagleda kompletna dokumentacija kojom raspolaže Arcelor Mittal Zenica, te da se u razmatranje ove problematike aktivno uključe i druge zainteresovane strane sa svojom eventualnom dokumentacijom, a prvenstveno Vlada FBiH sa kojom je ArcelorMittal sklopio Ugovor o učešću 2004. godine.

Nadamo se da ćemo kao i uvijek u dosadašnjoj saradnji, iznaći najbolje rješenje za ovaj problem.

ArcelorMittal Zenica

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem