Biznis

VIDEO+FOTO: Posjetili smo gradilište na Zeničkoj obilaznici, nakon rješenja problema sve ide prema planu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: Posjetili smo gradilište na Zeničkoj obilaznici, nakon rješenja problema sve ide prema planu – Problemi na izgradnji Zeničke obilaznice na Koridoru 5C su riješeni, novi projekt je napravljen, a radovi za sada teku planiranom dinamikom. U tunelu Ričice provode se asfaltni radovi, a za sada po planu teče i izgradnja vijadukta iznad grada.

Ekipa portala Klix.ba obišla je gradilište na Zeničkoj obilaznici koje je zbog problema sredinom januara moralo dobiti novi projekt. Na svu sreću, rješenja su pronađena, a novi projekt na izgradnji trupa autoceste donio je veću sigurnost što se u prvom planu htjelo postići.

Faruk Medošević, šef gradilišta Euro-Asfalta, za Klix.ba je kazao da se izvode radovi na komplektnom projektu, na nekoliko lokacija.

“Na tunelima Ričice se izvode asfalterski radovi i finaliziraju svi preostali radovi, u tunelu Pečuj trenutno se izvode radovi na kompletiranju nasipnih i tamponskih slojeva, radovi na kompletiranju sekundarne obloge te se vrše pripreme na nastavku radova na asfaltima. Paralelno tome izvode se radovi na finalizaciji elektro-mašinskih instalacija te njihovo puštanje u rad”, kazao je Medošević.

Na vijaduktu Klopačke stijene izvode se radovi na izradi rasponske konstrukcije desnog vijadukta, dok je lijevi u potpunosti gotov. Na vijaduktu Klopče u toku su radovi na izradi stubova i taj objekt bi trebao u potpunosti biti završen u ovoj godini.

Uporedo se vrše i iskopni radovi, radovi na bušenju i ugradnji subhorizontalnih drenova, izradi geotehničkih ankera, armiranobetonskih roštiljskih potpornih konstrukcija, armiranobetonskih šipova te kamenih obloga.

“Sva problematika koja se dešavala u posljednje vrijeme, a koja se ticala izmjena projektnih rješenja, u međuvremenu je završena, tako da je sva potrebna projektna dokumentacija dostavljena i prema istoj su već otpočele aktivnosti na realizaciji”, kazao je Medošević.

Na gradilištu je angažirano više od 200 radnika i tehničkog osoblja, kao i kooperanata s tendencijom povećanja u zavisnosti od otvaranja građevinske sezone u potpunosti. Planirani rok završetka radova je jesen 2020. godine.

Ugovor o izgradnji dionice autoceste A1 Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica potpisan je u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru krajem prošle godine. Vrijednost ugovora iznosi 67.360.069 eura s PDV-om, a sredstva su osigurana zajmom sklopljenim s Evropskom bankom za obnovu i razvoj te grant sredstvima u iznosu od 11,03 miliona eura.

Ugovor su potpisali direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić i direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. Evren Utku Gök, u ime izvođača radova te kao svjedok federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

Važno je istači da su radovi i na trećem lotu Zeničke obilaznice već počeli te da se radi na pripremi zemlji zemljišta za nastavak radova autoceste A1 Donja Gračanica – Tunel Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno