Zenica

WWF Adria: NAJAVA- Forum (Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

WWF Adria u BiH, u saradnji sa organizacijama Koalicije za zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona u utorak, 15. i u srijedu, 16. novembra 2022. godine organizuju tri događaja posvećena zaštiti prirode u Bosni i Hercegovini.

Forum (Ne)zaštićena područja Zeničko-dobojskog kantona biće održan u utorak, 15.11.2022. godine, u vremenu od 18:00 do 21:00 sat, u Hotelu Zenica, Kamberovića čikma bb, Zenica. 

Forum zajednički organizuju Udruga Dinarica predstavnik WWF Adria u BiH, UG Fojničani Maglaj i Eko-forum Zenica, ispred Koalicije za zaštitu prirode ZDK, kao dio zagovaračkih aktivnosti na unapređenju zaštite prirode u kantonu, primarno kroz povećanje broja i površine zaštićenih područja.

Forum će okupiti sve relevantne organizacije u kantonu kojima će biti predstavljanjene inicijative za zaštitu prirode i proglašenje novih zaštićenih područja, a namjera nam je adresirati otvorena pitanja, te sa zainteresovanim organizacijama razgovarati o mogućnostima saradnje na ovim inicijativama.

Stručne konsultacije o prijedlogu za uspostavljanje javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Zeničko-dobojskog kantona biće održane u srijedu, 16.11.2022. godine, od 9:00 do 11:00 sati u Hotelu Zenica, Kamberovića čikma bb, Zenica. 

Stručne konsultacije koje zajednički organizuju Udruga Dinarica predstavnik WWF Adria u BiH, UG Fojničani Maglaj i Eko-forum Zenica, ispred Koalicije za zaštitu prirode kantona, okupiće predstavnike nadležnih insitucija u kantonu kojima će biti predstavljen prijedlog koncepta javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima. Želimo čuti stručna mišljenja nadležnih o tom prijedlogu, te otvoriti konstruktivnu diskusiju o prihvatljivosti predloženog modela upravljanja zaštitom prirode za Zeničko-dobojski kanton.

Dodatno, uz podršku Javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo, želimo učesnicima predstaviti uspješan primjer jedne takve ustanove u Bosni i Hercegovini, te omogućiti stručnim licima iz kantona da dobiju dodatne informacije o detaljima njenog funkcionisanja.

Istog dana, u srijedu, 16.11.2022. godine, od 12:00 do 17:00 sati u Hotelu Zenica, Kamberovića čikma bb, Zenica, biće održan sastanak Inicijative za kreiranje Mreže za zaštitu prirode Bosne i Hercegovine, koji zajednički organizuju Udruga Dinarica predstavnik WWF Adria u BiH i UG Fojničani Maglaj, kao inicijatori kreiranja mreže.

Sastanak će okupiti odabrane organizacije civilnog društva iz cijele Bosne i Hercegovine, koje smo prepoznali kao potencijalne članice mreže, na osnovu njihovih dosadašnjih aktivnosti u oblasti zaštite prirode, posebno u domenu proglašenja novih zaštićenih područja i unapređenja upravljanja zaštićenim područjima u BiH, ali i drugih vezanih aktivnosti.

U okviru sastanka ćemo predstaviti ovu inicijativu, razmotriti zajedničke probleme i potencijalne zahtjeve od donosioca odluka za sistemskim rješavanjem ovih problema, te kreirati zajednički stav i platformu oko koje bi organizacije mogle kroz saradnju da postignu željene zajedničke ciljeve. Nakon usaglašavanja o zajedničkim ciljevima i konceptu mreže, sa organizacijama koje odluče da se priključe mreži, pristupićemo izradi polaznog okvira za akcioni plan Mreže za zaštitu prirode i definisati aktivnosti za naredni period.

Svi događaji su podržani kroz projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude II“, koji sprovodi Udruga Dinarica kao predstavnik WWF Adriau BiH, finansiranog od strane Švedske agencije za razvoj i međunarodnu saradnju. 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno