Info

WHO: Zika virus prijetnja čovječanstvu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

WHO: Zika virus prijetnja čovječanstvu – Bolest povezana sa zika virusom u Latinskoj Americi predstavlja globalnu prijetnju javnom zdravstvu i zahtijeva jedinstveni odgovor, saopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Eksperti su zabrinuti da bi se virus mogao širiti brzo s katastrofalnim posljedicama. Epidemija tog virusa dovela je do rađanja hiljada beba s nedovoljno razvijenim mozgom. WHO je svrstala zika virus u istu kategoriju zdravstvene prijetnje kao i ebolu.

– To znači da će istražitelji i pomoć biti brzo raspoređeni kako bi se borilo protiv epidemije – naveli su u WHO. Generalna direktorica WHO Margaret Chan nazvala je epidemiju zika virusa “vanrednom situacijom” koja traži koordinirani odgovor.

– Sada objavljujem da je nedavna pojava mikrocefalitisa i ostalih neuroloških abnormalnosti o kojima je javljeno u Latinskoj Americi nakon sličnih slučajeva u Francuskoj Polineziji u 2014. godini predstavljaju vanrednu prijetnju javnom zdravstvu i predmet su međunarodne brige – izjavila je Chan. Kazala je da su prioriteti zaštita trudnica i njihovih beba od virusa i kontrola komaraca koji prenose virus, prenosi BBC.

zika-1-a



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno