Info

Ko su vlasnici hiljada kladionica u FBiH

Hercegovački lobi predvodi listu
Hercegovački lobi predvodi listu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ko su vlasnici hiljada kladionica u FBiH- Šaroliko društvo koje predvodi hercegovački lobi je dio kolača dao i partnerima sjeverno od Ivan Sedla u Vitezu, Sarajevu i Tuzli.

Dok jedan dio stanovništva u FBiH vjeruje da se za uplatu u kladionici od nekoliko maraka može osvojiti bogatstvo, postoji i drugi manji dio građana koji znaju da milion manjih uplata znači milionski profit. Ova manja grupa je ujedno i vlasnik desetina kladionica, a čini je šaroliko društvo koje predvodi hercegovački lobi koji je manji dio kolača nevoljno dao i partnerima sjeverno od Ivan Sedla.

Hercegovački lobi

Mostarac Dinko Dika Slezak je među prvima u BiH razgranao mrežu kladionica. Bio je vlasnik kladionice Derby Bet Shop, ali je zbog neplaćenih poreza i milionskog duga ova firma u stečaju. Slezak je svojevremeno bio jedan od najbogatijih Hercegovaca.

Druga kladioničarska firma iz Mostara je Millennium koju su osnovali Dragan Čolić i Petar Miličević. Poreska uprava FBiH je tokom 2012. zapečatila niz kladionica Millenniuma zbog duga od 2 miliona KM, ali ova firma i dalje neometano radi jer dugove otplaćuje na osnovu ugovora o produženom roku plaćanja.

U hercegovačkom gradiću Čitluku je sjedište kladionica Premier Sport. Ime osnivača kompanije je Anela Korać, ali je pravi vlasnik Renato Korać. Ova kladionica, kako saznajemo, trenutno najbolje posluje i tokom 2015. su renovirali većinu svojih objekata i uložili novac u modernizaciju opreme.

Da srednja Bosna ne zaostane mnogo za Hercegovinom u kladioničarskom poslu pobrinuli su se stanovnici Viteza. U ovom gradiću je sjedište tri kladionice i to Bet-live, Petice Plus i Hattricka. Prve dvije je osnovalo deset osoba, ali najveći udjel posjeduju Ivan Gudelj, Slavko Gudelj i Miroslav Duno. Svaka sličnost navedenih Gudelja sa vlasnikom FIS-a je slučajna jer Pero Gudelj nije aktivan u kladioničarskom poslu. Vlasnik Hattricka je Dražen Kepić.Susjedni gradić Posušje se može pohvaliti sa kladionicom Formula čiji je osnivač Veljko Bašić, dok su u Širokom Brijegu “tri asa Williamsa“ osnovali kladionicu Williams. U službenim dokumentima Williams pak ima četiri osnivača i to Jure Kvesića, Jakova Pinjuha, Željka Knezovića i Mirjana Brkića.

Susjedni Novi Travnik je sjedište kladionice Sport Plus koju je osnovalo deset osoba, a najveći pojedinačni vlasnik je Mario Janković. On je svojevremeno bio suvlasnik kladionica Bet Live i Petica Plus, ali se razišao sa ostalim dioničarima i od poslovnica koje su mu pripale osnovao Sport Plus.

Hapšenja SIPA-e

Glavni grad BiH Sarajevo je sjedište Lutrije BiH koja također posluje u kladioničarskom sektoru, ali uredno izmiruje svoje obaveze. U istom gradu je sjedište i kladionice Maxbet koju vodi Alen Čengić koji je franšizu brenda Maxbet otkupio za područje FBiH od srbijanske firme Dan Plus International. On je ujedno i vlasnik restorana Park prinčeva, a u akciji SIPA-e je uhapšen 8. oktobra prošle godine i sumnjiči se za organizovani kriminal i navođenje na prostituciju.

U Tuzli je sjedište kladionice Remi koju su osnovali Stipo Pervan i Eduard Dilber. Kako saznajemo, Eduard se u slobodno vrijeme bavi i poljoprivredom i uzgojem stoke.

U Visokom je Šimo Drmač registrovao kladionicu BH Play, a najnovija kladionica u BiH je Zmajevi koju su u Zenici osnovali Dragi Hrvić, Nermin Brkić, Adis Fuško, Pavle Alvir i Ekrem Hotić.

Evidentno je da kladionice uspješno odolijevaju testu vremena, i da će i u budućnosti biti jedna od najprofitabilnijih biznisa. Ono na čemu bh. vlasti trebaju aktivnije raditi jeste naplata desetina miliona maraka poreskih dugovanja.

Faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno