Info

VZS: zabrinutost zbog napada na novinare

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini
Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Žalbena komisija VZS u BiH objavila je saopćenje za javnost u kojem izražava zabrinutnost zbog napada na novinare u Bosni i Hercegovini. Saopćenje objavljeno na službenoj stranici Vijeća za štampu prenosimo u cjelosti.

“Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH izražava ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih napada na novinare od strane političara i javnih dužnosnika i onemogućavanje slobodnog medijskog izvještavanja Komisija apelira na sve nadležne institucije da novinarima omoguće nesmetan rad, slobodu informiranja i argumentirane javne kritike!

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH održala je 65. sjednicu na kojoj je razmatrano 11 žalbi pristiglih u posljednjih mjesec dana: 2 žalbe su prihvaćene, jer je u člancima na koje su uložene žalbe utvđeno kršenje Kodeksa za štampu i online medije BiH, a 9 žalbi nije prihvaćeno, u skladu sa zaštitom prava novinara na slobodno izvještavanje i predočavanje istinitih informacija javnosti.

Članovi Žalbene komisije su na kraju sjednice diskutirali o nedavnim događajima i verbalnim napadima na novinare i novinarke, te o uskraćivanju informacija novinarima. Tim povodom, Žalbena komisija izdaje sljedeće saopćenje za javnost: Zabrinjavajući su sve učestaliji napadi političara i javnih dužnosnika na novinare i medijske djelatnike.

Ti napadi nisu samo verbalni, već se sprovode i kroz zloupotrebu institucija sistema. Također je krajnje zabrinjavajuće što na takve istupe političara i javnih dužnosnika ne reagiraju predstavnici vlasti i političkih partija, ministarstva pravde i tužilaštva.

Međunarodnim konvencijama je propisano da je obaveza novinara da, u interesu javnosti, u ovom slučaju – građana BiH, propituju i izvještavaju o svim relevantnim događajima, kao i da neometano istražuju sve teme koje su od općeg, javnog značaja.

Žalbena komisija Vijeća za štampu u BiH apelira na sve nadležne institucije da novinarima omoguće nesmetan rad, slobodu informiranja i argumentirane javne kritike!

Komisija posebno apelira na tužilaštva na svim nivoima, da procesuiraju vinovnike napada i sve one koji onemogućavaju novinare i novinarke da na dostojanstven način obavljaju svoje dužnosti.”

media.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno