Info

Televizija i dalje primarni izvor informacija

Televizija kao izvor informacija
Televizija kao izvor informacija
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Oksfordski Reuters institut odsjeka za novinarstvo, objavio je studiju o korištenju digitalnih platformi i mobilnih uređaja za praćenje vijesti u kojoj su učestvovali ispitanici iz šest zemalja: Austrije, Češke, Holandije, Poljske, Portugala i urbanih područja Turske.

U izvještaju se kao ključni podatak navodi da u zemljama obahvaćenim ovom studijom postoje izrazite varijacije od strane korisnika kada je u pitanju korištenje uređaja za praćenje vijesti. Primjerice, u Poljskoj je relativno visok procenat (oko 52%) onih koji prate vijesti na pametnim telefonima, međutim, čitanje vijesti na desktop i laptop uređajima daleko je zastupljenije (oko 81%). S druge strane, u Češkoj i Portugalu, samo 34% ispitanih koristi mobilne uređaje za praćenje vijesti. U Turskoj, 52% ispitanika je izjavilo da za informiranje koristi isključivo mobilne uređaje, ali ovaj podatak je dobijen na uzorku populacije koja živi u urbanim sredinama.

Studija je pokazala i da su domaće digitalne medijske kuće daleko popularnije među lokalnim stanovništvom u odnosu na internacionalne poput Huffington Post-a ili BuzzFeed-a. Jedini izuzetak je digitalna platforma Google News, koja u Austriji predstavlja jedan od popularnijih servisa za praćenje i otkrivanje vijesti.

Kada je u pitanju plaćanje pretplate za digitalne sadržaje, 50% ispitanih je izjavilo da su plaćali isključivo jednodnevne pretplate kako bi mogli pročitati određeni članak ili izdanje. Izuzetak je Holandija, u kojoj je sistem preplate na digitalna izdanja daleko zastupljeniji.

Facebook je i dalje najpopularnija društvena mreža za otkrivanje vijesti među ispitanicima iz svih zemalja koje obuhvata ova studija.

Iako je popularnost digitalnih servisa i platformi za praćenje vijesti u stalnom porastu, publika i dalje ostaje lojalna tradicionalnim medijima. Televizija se i dalje smatra primarnim izvorom informaranja, čak i među ispitanicima koji su naveli da svakodnevno koriste digitalne servise, zaključaj je studije.

Kompletnu studiju možete pogledati ovdje.

 

media.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno