Zenica

Vrijedna donacija iz Njemačke za Savez udruženja dijabetičara u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vrijedna donacija iz Njemačke za Savez udruženja dijabetičara u ZDK – Savez udruženja dijabetičara u Zeničko-dobojskom kantonu dobio je vrijednu donaciju iz Njemačke, tri inzulinske pumpe, savremena pomagala koja omogućuju lakšu regulaciju šećera u krvi i prevenciju komplikacija kod dijabetičara.

– Donaciju vrijednu skoro 30.000 KM osigurala je gospođa Naziha Azagagh iz Njemačke, na čemu joj se ovom prilikom najljepše zahvaljujemo. Radi se o vrlo kvalitetnim uređajima proizvođača “Accu-Check”, drugim po kvaliteti u svijetu, koje se na našim prostorima ugrađuju jedino u Sloveniji. Darovane pumpe ćemo najvjerovatnije donirati Kantonalnoj bolnici Zenica – rekao je generalni sekretar Saveza Haris Delić.

Delić podsjeća da je ovaj savez nedavno pokrenuo inicijativu za nabavku inzulinskih pumpi za djecu dijabetičare, te da je dobijena načelna saglasnost Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Kako se radi o veoma skupim uređajima, a od teških oblika dijabetesa boluje čak 205 djece u ZDK, za početak se, kaže Delić, očekuje finansijska podrška za uvođenje minimalnog broja pumpi, dvije-tri godišnje, s tim da bi edukaciju djece i roditelja vodila Kantonalna bolnica Zenica.

Takođe, podsjeća da je u izvještaju federalnog ombudsmena za ljudska prava utvrđeno da su ugrožena prava djece dijabetičara u ZDK, jer djeci nije omogućeno pravo na besplatne inzulinske pumpe koje omogućuju da se lakše nose sa ovom opakom bolešću.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno