Info

Vremenska prognoza na naredni period: Šta slijedi?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vremenska prognoza na naredni period: Šta slijedi? – Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -7 stupnjeva, Jajce -3, Ivan-sedlo i Zenica 0, Drvar, Livno, Sanski Most i Tuzla 1, Bugojno, Grude, Sarajevo i Široki Brijeg 3, Mostar 4, Neum 7, Gradačac 8, Bihać 10 stupnjeva. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 933 milibara, za 9 milibara je niži od normalnog i sporo raste.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i u večernjim satima očekuje se padavina. U nizinama kiša, a u višim područjima i na planinama snijeg. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 4 do 10 stupnjeva.

U Sarajevu jutro sunčano uz postepeno naoblačenje. Poslije podne i u večernjim satima se očekuje kiša. U višim dijelovima grada susnježica ili snijeg. Najviša dnevna temperatura oko 8 stupnjeva.

U subotu će juttro biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama magla. U ostatku dana pretežno sunčano. U večernjim satima novo naoblačenje. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu od 3 do 7, a najviša dnevna od 5 do 12 stupnjeva.

U nedjelju se prognozria pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. Na planinama sa snijegom. Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 8, a najviša dnevna od 2 do 8, na jugu od 9 do 12 stupnjeva.

U ponedjeljak će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini povremeno sa slabom kišom. U centralnim i istočnim područjima Bosne u jutarnjim satima sa kišom ili susnježicom. Jutarnja temperatura od -2 do 3, na jugu od 3 do 7, a najviša dnevna od 3 do 8, na jugu od 8 do 12 stupnjeva.

“Krajem iduće radne sedmice (oko petka, 05.02) izgledne su natprosječno visoke temperature zraka za februar mjesec koje bi bile uvjetovane prodorom zračne mase sa sjevera Afrike, pri čemu bi, prema trenutnim projekcijama prognoznih modela, na sjeveroistoku i sjeveru naše zemlje mjestimice temperature zraka išle i na oko 20 °C, a u većini predjela na oko 15 °C. Ipak, iako je manje-više ovaj trend usaglašen, više detalja će biti u ponedjeljak. Ono što sada najviše brine jeste što bi usljed visokih temperatura zraka i na višim nadmorskim visinama uslijedilo naglo topljenje snijega koje bi, na lokalno već sada visoke vodostaje od nedavnih padavina, moglo uzrokovati njihov dodatni porast, s mogućnošću mjestimičnog izlijevanja rijeka iz korita te plavljenja, budući da su već sada na snazi redovne mjere odbrane od poplava”, naveo je meteorolog Face TV Nedim Sladić.

U periodu od (01.02. do 08.02.) prema raspoloživim prognostičkim modelima FHMZ prognozira se stabilnije i toplije vrijeme. Uvjeti za mraz su mogući na visokim planinama i početkom sedmice u centralnim područjima Bosne.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu -3°C i 3°C u Bosni, do 6°C u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 4°C i 10°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 12°C.

Autor: N1



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno