Zenica

Vranduk: Kratka Historija + Fotogalerija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Stari grad Vranduk nalazi se 20tak kilometara nizvodno od Zenice. Smješten je na strmoj litici okruženoj rijekom Bosnom sa tri strane.

Vranduk potiče od riječi braniti – Branduk – Vranduk. Često je bilo stolno mjesto bosanskih kraljeva. Zbog geografskog položaja i dobre utvrđenosti bilo je važno mjesto sve do dolaska Austro – Ugarske.

Pisana historija Vranduka počinje još od Rimskog doba kada se, po većini historičara, vezuje za antički grad Ardubu. Arduba je posljednje uporište Ilirske pobune na prelazu dvije ere. Prilikom zauzimanja grada Rimljani su zapanjeno gledali stanovnike Ardube kako skaču sa zidina u rijeku sa djecom u rukama samo da ne bi pali u zarobljeništvo.

Prilikom okupiranja Bosne od strane Osmanlija Vranduk se dosta dugo držao nepokoren. Predao se bez borbe kada je borba protiv okupatora postala uzaludna. U Osmanlijskom carstvu Vranduk je bio sjedište kapetanije. Od tada počinju i prvi popisi stanovništva. Uglavnom broj stanovnika od tada se nije mijenjao.

Do dolaska Austro – Ugarske tvrđava je opasavala cijelo naselje. Poslije zidine su nestajale. Kamen se koristio za izgradnju kuća tako da danas možete vidjeti da sve kuće imaju temelje, prizemlja ili magaze od istog kamena kao i kula. Preostala je samo centralna kula.

U Drugom svjetskom ratu prokopan je tunel ispod tvrđave.

Mjesto je danas mirno. Ne čuje se saobraćaj, okruženo je šumom i zelenilom. Samo naselje sagrađeno je uglavnom od kamena. Ulice su strme i dobro uređene. Sama kula je uređena sa artifaktima nađenim u privatnim kolekcijama i predmetima izrađenim po uzoru na izvorne iz srednjovjekovnog perioda. Oko kule nalaze se male suvenirnice. U jednoj možete kupiti hurmašice sa pekmezom.

Ulicamamo je danas obišlo Vranduk i uz preporuku da ga posjetite donosimo kratku fotogaleriju.

Foto: Selver Ućanbarlić.

www.ulicamamo.com
Veću galeriju možete vidjeti ovdje.

IMG 8458



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno