Posuđeno

Vranduk – kapija Bosne

Vranduk – kapija Bosne koju je samo Sultan Fatih osvojio
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gledano kroz historiju Vranduk predstavlja jednu od najznačajnijih tvrđava u Bosni i Hercegovini. Ona je poznata i kao „kapija Bosne“ ili „ključ Bosne“, jer, kako tvrde Vrandučani, nijedan osvajač nije mogao ući u Bosnu dok ne bi osvojio ovu tvrđavu.

Vrandučka tvrđava prvi put spominje se 1410. godine u jednom dokumentu u kojem se govori o “dubrovačkim trgovcima koje su ugarski vojnici zarobili pod tvrđavom Vranduk. Može se pretpostavit da su ugarski vojnici bili zaslužni i za gradnju ove tvrđave. Osmanlije su, u više navrata opsjedale Vranduk. No, osvojio ga je 1463. godine Sultan Mehmed-han II Fatih kada je Bosna definitivno postala dio Osmanske imperije.

Vranduk je klasičan primjer bosanske utvrde gdje se brdsko-planinski teren maksimalno iskorištava u defanzivne svrhe. To je jedna mala tvrđava, sa malom unutrašnjom površinom. U njoj je moglo biti stacionirano do 25 stalnih vojnika. No, zahvaljujući svom geostrateškom položaju, Vranduk je predstavljao jedno savršeno defanzivno utvrđenje u širem području centralne Bosne.

Džamija koju su po dolasku u Bosnu izgradili osmanski vojnici i danas gordo stoji. Dakako, nosi ime velikog Sultana Fatiha. Džamija sultana Mehmeda Fatiha je u početku služila za potrebe vojske, a kasnije je postala klasična bošnjačka džamija koja je opstala do današnjih dana. To je, pored džamije u Kraljevoj Sutjesci, jedna od rijetkih džamija koje je u Bosni sagradio Fatih.

Treba imati na umu da je tvrđava bila vrlo teško osvojiva u periodu kada je Fatih dolazio na ove prostore. Fatih je, kao što znamo, bio veliki osvajač. On je imao veliku i tehnički dobro opremljenu, a moralno jaku vojsku koja je bila u stanju da zauzima i ono što je do tada predstavljalo neosvojivo.

Zanimljivo je da je i tokom zlokobnog pohoda na Sarajevo 1697. godine i Eugen Savojski izbjegao Vranduk. Savojski je tada, podsjetimo, potpuno spalio glavni grad Bosne i Hercegovine i najveći centar Osmanskog carstva na ovom prostoru. Prolazeći dolinom Bosne od Dobora, nedaleko od današnjeg Doboja, južno od Maglaja, pa do Žepča, Savojski je osvojio sva mjesta na koja je naišao. On sam u svojim zapisima priznaje da je Vranduk „ključ Bosne“ i da tek “ulaze u pravu Bosnu”. Tada se shvatio da neće uspjeti osvojiti Vranduk zahvaljujući njegovom položaju. Bilo je nemoguće topove dovući pred Vranduk pa je tada odlučio da zaobiđe ovu tvrđavu. „U Vranduk se ulaže postepeno. Do sada, nažalost, nije bilo nekog značajnog ulaganja.

Davne 1968. godine urađena su posljednja arheološka istraživanja. Tada su otkriveni temelji Dizdareve kuće. To je kuća u kojoj je stolovao Osmanski zapovjednik tvrđave. Bosanski historičari nadaju se da će Turska i njeni istraživači pokazati interes za Vranduk, jer je on i dio historije Osmanlija. Kada je u pitanju rekonstrukcija ove tvrđave, posljednji zahvati rađeni su od 2000. do 2002. godine. Vranduk u velikom broju posjećuju strani turisti. Oko 3.000 posjetioca posjeti Vranduk u udarnom dijelu sezone, učenici, također rado posjećuju Vranduk jer je veoma pristupačan za razliku od ostalih utvrda u našem okruženju. Na tvrđavi Vranduk se tradicionalno već pet godina održavaju Ramazanske noći.

akos.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno