Posuđeno

Građani BIH prvi u Evropi po pranju ruku

Građani BIH prvi u Evropi po pranju ruku – Gallup, udruženje kompanija koje se bavi istraživanjem tržišta cijelog svijeta, nedavno je sprovelo anketu koliko Evropljani imaju naviku pranja ruku. Anketa je sprovedena u 64 države.

Ispitanici su na pitanje da li peru ruke vodom i sapunom nakon odlaska u toalet. Studija je pokazala da pranje ruku smanjuje rizik od zaraznih bolesti, posebno kod djece.

Nedavna studija naučnika s Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pokazala je da pomoću običnog (ne antibakterijskog) sapuna se otklanjaju opasne bakterije u 82 posto slučajeva, dok pranje ruku samo pomoću vode otklanja bakterije znatno manje, u samo 48 posto slučajeva.

Prema ovom istraživanju građani BiH spadaju među one koji najviše vode računa o ličnoj higijeni s obzirom da peru ruke sa vodom i sapunom u 96 posto slučajeva.

Pogledajte mapu Evrope sa procentima.

mapa pranje ruku

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem