Politika

Vrače o raspodjeli sredstava: Ovo je sramota, neće se na ovome završiti – Pogledajte koliko je ko dobio sredstava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH Eldin Vrače jutros je uputio zahtjev za hitnim sastankom sa članovima i predsjednikom Komisije za dodjelu sredstava – 21 milion KM federalne Vlade. Sastanak će biti održan najvjerovatnije u utorak.

– U određenim medijima se pojavio navodni spisak raspodjele sredstava lokalnim samoupravama, općinama, ali i Kantonima od najavljene tranše federalne Vlade. Iako se tamo navodi da je raspored napravljen na osnovu zahtjeva i aktuelnog stanja, ono što je na prvi pogled vidljivo je nevjerovatna diskriminacija određenih sredina značajno pogođenih koronavirusom, uz istovremeno nagrađivanja određenih sredina enormnim iznosima, iako ta područja nisu nikako ili su vrlo malo pogođeni ovom pandemijom. Neće se na ovome završiti i uvjeren sam da će i drugi reagirati, navodi Vrače.

Zastupnik Vrače je odbio da elaborira pojedinačne primjedbe, kazavši da će “sve što ima reći, reći ljudima u Komisiji, pa tek onda medijima”.

Na nekoliko lokalnih medija u srednjoj Bosni objavljen je navodni spisak federalne Vlade, u kojem je recimo općina Domaljevac-Šamac u Federaciji dobila isti iznos kao Zavidovići, koji su jedno od žarišta pandemije u FBIH, odnosno da je recimo Kupres dobio 25 puta više sredstava od Tešnja, u kojem je također jedno od žarišta, ali i jedna od većih ustanova koja zbrinjava oboljele.

Zanimljivo je da je, osim pojedinačnih isplata općinama i gradovima, Bosansko-podrinsjki kanton Goražde treba dobiti gotovo dvostruko (2,9 miliona) više sredstava od Zeničko-dobojskog kantona (1, 5 miliona) koji ima višestruko više stanovnika, pa i oboljelih.

Tako npr. sami Novi Travnik dobija 1, 2 miliona, a cijeli ZDK 1, 5 miliona, koliko dobija i veoma maleni Posavski Kanton – Županija Posavska (Orašje) 1, 2 miliona.

Da li će federalni zastupnici uistinu reagovati, podržati one koji su se pobunili na ovakvu odluku, pokazaće početak naredne sedmice. Pogledajte raspodjelu po aršinima federalne Vlade i komisija, objavljenu na portalu ARTINFO:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno