Ono što je u ovom trenutku najvažnije na Koridoru Vc, jeste činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i Mostarska obilaznica, raspisani tenderi, a početak izgradnje planiran je sredinom naredne godine. U narednoj godini u Federaciji BiH će biti u izgradnji 110 kilometara autoceste. Po prvi put su postavljene brze ceste kao prioritet na prostoru cijele Federacije BiH i ukoliko nastavimo ovom dinamikom u 2023. godini 40 kilometara brze ceste će biti u izgradnji, akcenti su iz intervjua Elmedina Volodera, direktora JP Autoceste FBiH.

Koji će se dijelovi autoputa na Koridoru Vc početi graditi 2023. godine?

Ključni zadaci koji smo postavili pred novu Upravu JP Autoceste FBiH jeste ubrzati izgradnju autoceste na Koridoru Vc i brzih cesta. Nedostatak rada na projektnoj dokumentaciji, studija, ishodovanja saglasnosti i dozvola potrebnih za izgradnju u proteklim godinama je bio izražen problem i jasno je bilo da kasnimo, a da je sve trebalo biti u fazi izgradnje u svim pravcima. Izgubljeno vrijeme ne možemo nadoknaditi, ali možemo svi ozbiljnije pristupiti svojim obavezama i uraditi puno više i dosta brže. Bez izgrađene cestovne infrastrukture nije za očekivati da će se razviti društvo i zajednica. Pred nama su godine značajnog povećanja obima gradnje i velikih ulaganja u završetak autoceste na Koridoru Vc.

Nedavno smo završili i pustili u promet autocestu od Tarčina do Ivana. Sa potpisivanjem Ugovora od prije nekoliko dana za izgradnju autoceste na dionici Putnikovo brdo – Medakovo imamo sedam gradilišta za novih 40 kilometara autoceste. Ukupna investicijska vrijednost radova koji su u toku iznosi 1,30 milijardi maraka. Planiranom dinamikom u naredne dvije godine će u prometu biti nova 23 kilometra autoceste na sjeveru Koridora Vc, a u ovoj i narednoj godini će se započeti izgradnja novih 85 kilometara autoceste. Za sve radove je osiguran novi investicioni ciklus u vrijednosti od 3,6 milijardi maraka.

Mnogo toga je urađeno kako bismo postali efikasniji kada je riječ o provođenju tenderskih procedura, u namjeri da izvođači budu izabrani u skladu sa pravilima investitora i banaka u što kraćem roku. Unaprijedili smo i našu saradnju s Evropskom unijom kad je u pitanju odobravanje sredstava za infrastrukturne projekte. Mnogo toga je pojednostavljeno i sad se radi puno brže.

U prvoj polovini 2023. godine je planiran početak gradnje kompletnog sjevernog dijela Koridora Vc, odnosno ukupno 50 kilometara, a uz to ćemo realizovati ugovaranje dvije dionice na jugu, 14,5 kilometara od Mostara jug do Bune. Ono što je u ovom trenutku najvažnije na cestovnom Koridoru Vc, jeste, činjenica da su za dva najkompleksnija projekta, tunel Prenj i Mostarska obilaznica, raspisani tenderi, a početak izgradnje planiran je sredinom naredne godine. U narednoj godini u Federaciji BiH će biti u izgradnji 110 kilometara autoceste. Po prvi put su postavljene brze ceste kao prioritet na prostoru cijele Federacije BiH i ukoliko nastavimo ovom dinamikom u 2023. godini 40 kilometara brze ceste će biti u izgradnji. Krenuli smo s aktivnostima kada je riječ o projektovanju svih strateških pravaca i poduzet ćemo sve aktivnosti kako bi u narednoj godini krenuli sa eksproprijacijom i izgradnjom prvih kilometara brzih cesta dionice Bihać – Cazin – Velika Kladuša, Mostar – Široki Brijeg – granica Republike Hrvatske i Nević polje – Turbe.

Osim navedenih brzih cesta predviđena je izgradnja dijela autoceste Tuzla – Brčko – Orašje iz sredstava Vlade FBiH putem kapitalnih transfera za cestovnu infrastrukturu.

Koji projekti na Koridoru Vc i kada se trebaju tačno završiti u 2023. godini?

Trenutno na Koridoru Vc je sedam aktivnih gradilišta. Ukupna investicijska vrijednost radova koji su u toku iznosi 1,3 milijarde maraka. Najveći obim posla, kad je u pitanju izgradnja autoceste na Koridoru Vc se trenutno izvodi u Zeničko-dobojskom kantonu. Tu su u izgradnji četiri dionice za novih 20 kilometara na relaciji Zenica-Žepče čiji se završetak i puštanje u rad kao jedne prometne cjeline očekuje 2024. godine. Tako će za dvije godine korisnici imati mogućnost voziti autocestom bez prekida na dužini od blizu 120 kilometara, od Bradine na ulazu u Hercegovinu do Poprikuša nadomak Žepča. U 2023. godini će se završti izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići u dužini od 11 kilometara. To uključuje i most Počitelj koji je jedinstven po tome što se sve četiri trake autoceste nalaze na jednoj konstrukciji, a uz tunel Prenj, predstavlja najzahtjevniji objekat na Koridoru Vc. Također će biti završena dionica Ponirak – Vraca, odnosno tunel Zenica dug 3.360 metara.

Koliko će se objaviti javnih poziva za projekte u 2023. godini?

Ostale su još tri dionice autoceste na Koridoru Vc za koje će se tokom naredne godine raspisati tenderi za izgradnju, a trenutno su u fazi izrada projektne dokumentacije (Ivan – Ovčari, Ovčari – Tunel Prenj i Tunel Prenj – Mostar sjever) ukupne dužine 33 kilometra.

Imaju li Autoceste FBiH, osigurana sredstva za sve započete projekte na Koridoru Vc?

Finansijska konstrukcija za cijeli Koridor kroz Federaciju BiH načelno je dogovorena sa kreditorima. Za dionice na sjeveru naše zemlje imamo osigurana kreditna sredstva kod međunarodnih finansijskih institucija kao za dionice na jugu od Mostara Sjever do Bune. U proceduri je dodatno kreditno zaduženje od Ovčara do Mostara Sjever i finalizacija pregovora sa bankama. Pored navedenih izvora finansiranja, značaja podrška izgradnji autoceste su i bespovratna grant sredstva EU koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) u iznosu 40 posto investicijskih troškova.

Bez saradnje Autocesta FBiH i Autoputeva RS, neće se izgraditi autoput. Na kojim dionicama sarađujete i ima li problema u toj saradnji?

Ova dva preduzeća imaju veliki potencijal, jer su naše djelatnosti izgradnja moderne i sigurne autoceste i brzih cesta kroz čitavu BiH. Moram istaći da smo u kratkom periodu sa Slobodanom Stanarevićem, direktorom JP Autoputevi Republike Srpske, započeli i realizujemo dosta aktivnosti, a u narednom periodu ćemo nastaviti sa saradnjom i aktivnostima naših preduzeća.

Jedan od najznačajnijih projekata, koji očekuje naša dva preduzeća, jeste izgradnja tunela Putnikovo brdo na drugoj dionici Koridora Vc na „dobojskoj obilaznici“. Radimo i na uvezivanju elektronske naplate cestarine između ova dva javna preduzeća i u narednoj godini bi trebali početi sa realizacijom, a sve u cilju kvalitetnijeg pružanja usluga za naše korisnike. Početkom septembra je definisana trasa buduće autoceste: Sarajevo – Brčko – Beograd, odnosno Banja Luka – Brčko – Beograd, što je izuzetno važno za privredni razvoj sjevernog dijela Bosne i Hercegovine. Ovo je dokaz da sve može da se riješi ako zainteresovane strane imaju volju i cilj da nađu zajedničko rješenje.

Pored navedenih pravaca rade se planovi za realizaciju izgradnje mreža brzih cesta kako u Federaciji BiH tako i u Republici Srpskoj. Već smo preduzeli prve korake u pripremi planske i projektne dokumentacije za pripremu izgradnje autoceste na Jadransko – jonskom koridoru. Da bi se realizovala izgradnja autocesta i brzih cesta kroz Federaciju BiH, Republiku Srpsku i Brčko Distrikta neophodna je saradnja i koordinacija aktivnosti JP Autoceste FBiH i JP Autoputevi Republike Srpske.

Koliko je do sada izgrađeno autoputa u BiH i koliko je to koštalo?

Do sada je izgrađeno 126,5 kilometara autoceste na Koridoru Vc kroz Federaciju BiH ukupne investicijske vrijednosti 2,32 milijarde maraka.

Vaše procjene za završetak izgradnje autoputa kroz Bosnu i Hercegovinu?

Ako se uspije realizovati sve planirano i ako se ispoštuje zacrtana dinamika izgradnja Koridora Vc do 2028. godine, kako su najavili predstavnici EU i Vlade FBiH, je realan rok. Ovaj rok možemo realizovati uz uslov izgradnje tunela Prenj u razdoblju od šest godina, te ukoliko se ne pojave nepredviđene okolnosti na koje se ne može uticati i u ovom trenutku pretpostaviti.