Biznis

Sjedinjene Američke Države su najveći kupac bh. oružja, prati ih Saudijska Arabija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvoz bosanskohercegovačkog oružja, municije, eksploziva i pirotehničkih proizvoda za jedanaest mjeseci prošle godine ostvario je prihod veći od 225 miliona KM, a najveći kupac su bile Sjedinjene Američke Države.

Većina fabrika iz namjenske industrije preživjele su agresiju na BiH i poslijeratno doba te i danas uspješno posluju. Malo koja druga grana kao namjenska industrija pokazuje otpornost na ova krizna vremena.

Poznato je da BiH mnogo više izvozi, nego što uvozi ove vrste proizvoda. U 2022. godini najveći izvoz su ostvarile kompanije Igman Konjic, Unis Ginex Goražde, Pobjeda Technology Goražde, Pretis Vogošća i TRB Bratunac.

Ovu informaciju su potvrdili iz Vanjskotrgovinske komore BiH za Klix.ba.

Top deset izvoznih tržišta BiH za prvih jedanaest mjeseci 2022. godine

Najveći kupci bh. oružja su Sjedinjene Američke države, a one su od BiH kupile proizvode u vrijednosti 64 miliona KM.

Druga zemlja koja prati Ameriku je Saudijska Arabija koja je kupila oružje u vrijednosti od 52 miliona KM, dok je treća zemlja Turska koja je uvezla iz BiH 42 miliona KM. Srbija prati sa 16 miliona KM, a Poljska sa 14 miliona maraka.

Kao i proteklih godina, najviše smo izvozili municiju za vojno oružje, revolvere i pištolje (70 posto).

Izvozni rezultati dakako su mnogo bolji ako se uzmu u obzir i drugi proizvodi namjenske industrije koji u carinskim tarifama nisu kategorizirani kao proizvodi vojne industrije.

Poprilično je sigurno da će se ovi trendovi zadržati i kada je u pitanju statistika za 12. mjesec te da će se ova godina kada je bh. izvoz u pitanju ponoviti.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno