Politika

Vlada ZDK usvojila Program utroška sredstava Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice: Najveći iznos sredstava predviđen za isplatu porodiljnih naknada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Program utroška sredstava Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice u ukupnom iznosu od 62.784.100,00 KM.

Od toga, najveći dio sredstava, oko 46 miliona KM, predviđen je za isplatu naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje u ovom kantonu u iznosu od 1.000 KM mjesečno, kao mjere pronatalitetne politike koja je uvedena u septembru 2022. godine.

Resorni ministar Zlatko Jelić kaže da su se usvajanjem programa stekli uvjeti za raspisivanje javnih poziva, kao što su javni pozivi za sufinansiranje rada javnih kuhinja i dodjelu sredstava udruženjima građana, ali i raspodjelu sredstava iz drugih transfera.

Naveo je da su programom predviđena veća sredstva za centre za socijalni rad, odnosno nadležne službe u gradovima i općinama ovog kantona koja su namijenjena za jednokratne novčane pomoći građanima u stanju socijalne potrebe, također predviđena su sredstva za zapošljavanje mladih, a tu je i značajan iznos sredstava za uvezivanje radnog staža radnicima kompanija koje su u postupku stečaja ili likvidacije.

-Uvjet da kompanije u postupku stečaja ili likvidacije ostvare pravo na sredstva je da su se prijavile na javni poziv Vlade Federacije BiH i da je federalna Vlada donijela odluke o uplati doprinosa za PIO/MIO, jer kantonalni nivo u tom slučaju plaća doprinose za zdravstvo i osiguranje od nezaposlenosti – rekao je ministar Jelić.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno