Politika Zenica

BH novinari: Gradske vlasti Zenice ponovo zabranjuju novinarima pristup sjednicama Gradskog vijeća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BH novinari: Gradske vlasti Zenice ponovo zabranjuju novinarima pristup sjednicama Gradskog vijeća

 Zenica, 30.03.2023. – Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari izražava javni protest Gradskom vijeću Zenice zbog onemogućavanja novinarima da prate rad današnje sjednice Gradskog vijeća.

Kako su obaviješteni BH novinari, službenici Gradske uprave jutros nisu dozvolili novinarima da prate sjednicu GV Zenica, izuzev petominutnog fotografisanja na početku sjednice, uprkos činjenici da su se novinari prethodno uredno, a na zahtjev službe Gradskog vijeća, prijavili za praćenje sjednice. Praćenje i prenos uživo sjednice omogućen je jedino lokalnoj RTV Zenica, dok su ostale medijske ekipe ostale uskraćene da izvještavaju, bez  bilo kakvog adekvatnog objašnjenja.

Upravni odbor BH novinara naglašava da gradske vlasti Zenice, kao i svi drugi izabrani zvaničnici, imaju obavezu transparentnog rada prema javnosti, što podrazumijeva i otvoren pristup za sve medije koji prenose informacije u interesu javnosti. Posebno je zabrinjavajuće što ovo nije prvi put da Gradska uprava Zenice sprečava novinare u obavljanju njihove profesionalne dužnosti. BH novinari i Klub BH novinara Zenica do sada su u više navrata, usmenim i pismenim putem, reagovali i upozoravali zvaničnike da ne mogu na ovakav način dovoditi u pitanje rad novinara i dozvoljavati pristup sjednicama Gradskog vijeća samo pojedinim medijima.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Klub BH novinara Zenica zahtijevaju od nadležnih službi Gradske uprave zvanično objašnjenje za ovakvo postupanje prema novinarima i medijima. Obrazloženje moraju dati ne samo zbog novinara, već i zbog građana Zenice kojima na ovaj način uskraćuju njihovo pravo da budu pravovremeno informisani, kao i da informacije dobijaju iz više od jednog izvora.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno