Politika

Vlada ZDK pokreće smjene u Penzionerskom domu uprkos dvostruko većim prihodima !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na 34. sjednici aktuelnog saziva Vlade Zeničko-dobojskog kantona, koja je zakazana za posljednji dan osmog mjeseca, četvrtak, na dnevnom redu sjednice se, između ostalog, nalazi i smjena Upravnog odbora JU Penzionerski dom sa stacionarom ZDK i imenovanje privremenog Upravnog odbora.

Produkt je to nedavne rasprave na Skupštini ovog Kantona, kada je prezentiran rad ove ustanove, koju su, pazite sad, svi učesnici rasprave ocijenili veoma uspješnom i najboljom do sada.

Druga zanimljiva činjenica je da ovom ustanovom, baš kao i Službom za zapošljavanje, rukovodi kadar Hrvatske Demokratske Zajednice (HDZ BIH), dakle stranke koja pareticipira u Vladi. Međutim, prvo najavljeno na Skupštini, a po dnevnom redu i očigledno pripremljeno za Vladu, sprema se smjena UO, a potom i direktora. U oba slučaja, barem je tako najavljivano, neće biti postavljeni kadrovi HDZ-a, što otvara prostor za mnogobrojne špekulacije, jer je sigurno da se rukovodstvo ove stranke, predvođeno sigurno čvrtom palicom Dragana Čovića, neće olako odreći dvije direktorske pozicije u kantonu u kojem su Hrvati prilična manjina, a njegovi kadrovi su godinama, da ne kažemo decenijama, vodili ove ustanove.

Treća zanimljiva činjenica je zakonski upitna smjena Upravnog odbora Penzionerskog doma, (o Službi za zapošljavanje nećemo ovaj put) kao vjerojatni uvod u smjenu direktora Damira Jukića (HDZ BIH). Naime, iako je Zakonom o ustanovama jasno propisano da tek nakon dvije godine negativnog poslovanja, osnivač može mijenjati Upravni odbor, a on direktora, ovdje se čini – potpuno suprotno.

Prema podacima prezentiranim na Skupštini ZDK, Penzionerski dom ZDK od dolaska direktora Jukića sve godine posluje pozitivno i čak je jedinstven slučaj da je u četiri posljednje godine udvostručen budžet ustanove (sa 1.4 miliona na 2.8 miliona KM).

Brojne pohvale relevantnih institucija ovoj ustanovi i direktoru Jukiću, a i činjenica da je firma već pola decenije “u plusu”, da ima ispunjen kapacitet u “fulu”, izgubile su snagu nad željom za instaliranjem kadrova, pa čak i kad se ne smijenjuje “bivša loša vlast”, nego koalicioni partner iz sadašnje.

Iz ranijih primjera svjedoci smo da je u nizu sličnih slučajeva uslijedilr krivične prijave, ali i tužbe smijenjenih, a nerijetko i visoke sudske odštete, koje nažalost plaćaju građani, a ne počinioci nezakonitih radnji. Da li će sve evidentnije i prisutnije “šuškanje” i najava nove skupštinske većine u ZDK dovesti do promjene odluke, znaće se u narednim danima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno