Info

Vlada ZDK odobrila sredstva za uspostavu Centra za monitoring okoliša

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada ZDK odobrila sredstva za uspostavu Centra za monitoring okoliša – Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost da se iz kantonalnog Fonda za zaštitu okoliša izdvoje sredstva u iznosu od 656.500,00 KM za uspostavu Centra za monitoring okoliša Zeničko-dobojskog kantona na Institutu “Kemal Kapetanović” u Zenici.

Navedenim iznosom finansirat će se adaptacija prostora, nabavka i ugradnja opreme u IT centru i laboratorijima, nabavka uređaja u sklopu postojećih stanica za mjerenje kvaliteta zraka u ZDK kao i nove fiksne mjerne stanice u Tešnju, te edukacija stručnog osoblja.

Centar će se baviti prikupljanjem, sistematizacijom i analizom podataka do kojih će dolaziti pomoću mjernih stanica na području ZDK, softverskim povezivanjem mjernih stanica i umrežavanjem sistema monitoringa sa višim organima vlasti, kao i izradom kantonalnog registra o postrojenjima i zagađivačima te propisa o zaštiti kvaliteta zraka, a predviđena je i izrada Akcionog plana zaštite kvaliteta zraka.

Odobravanje sredstava važan je korak u uspostavi institucije koja će biti važna karika u sistemu zaštite okoliša i uspostave održivog razvoja u Zeničko-dobojskom kantonu. Uspostava Centra pokrenuta je još 2013. godine kada je Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela Zakon o povjeravanju javnih ovlaštenja iz oblasti zaštite okoliša, kojim je realizacija projekta povjerena Institutu “Kemal Kapetanović”.

U proteklih šest godina obezbijeđen je prostor i nabavljen jedan dio opreme za rad Centra za monitoring okoliša, a u protekle dvije godine uspostavljen je sistem umreženih stanica sa pet fiksnih mjernih stanica u Zenici i Visokom te dvije mobilne stanice na Institutu “Kemal Kapetanović” i Općini Kakanj, a mreža će se vremenom proširivati sa novim mjernim stanicama širom ovog kantona.

Press-služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno