Zenica

Vlada ZDK odobrila novi upis studenata na UNZE

Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o pokretanju postupka dogovaranja izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu tog kantona – izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK  Spahija Kozlić, koji je vodio današnju sjednicu vlade.

Postupak je pokrenut na prijedlog ministra zdravstva Adnana Jupića.

-Kreće se u proceduru kolektivnog pregovaranja o izmjenama i dopunama postojećeg kolektivnog ugovora u ovoj oblasti. Pregovarački tim će vidjeti šta u tom smislu traže sindikati, socijalni partneri i očekujemo da ćemo u narednom periodu imati dogovor između sindikata i predstavnika Vlade ZDK – kazao je Kozlić.

Dogovor se očekuje do usvajanja novog budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2023. godinu. Vlada je dala saglasnost na uvećanje toplog obroka sa osam na 10,5 KM, za period septembar-decembar ove godine, a što je i predviđeno u okviru rebalansiranog budžeta tog kantona za 2022. godinu.

Za naredni će se period visina naknade za topli obrok utvrđivati u nivou od “1 posto od prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Kantonalna vlada danas je odobrila i dodatni upis na Univerzitetu u Zenici.

-UNZE je predložio povećanje upisne kvote na studijskom programu Softversko inžinjerstvo na Politehničkom fakultetu, budući da postoji veliki interes studenata za upis na tom smjeru. Radi se o proširenju upisne kvote za novih 13 studenata, koji su položili prijemni, ali su ispod odobrene kvote, tako da je Vlada ZDK-a dala saglasnost i za njihov upis. Ovo je samofinansirajući studij i, na neki način, vlastiti prihod UNZE – naveo je Kozlić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno