Info

Vlada ZDK na jutarnjoj sjednici: Admir Gazić novi komesar policije ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je jutros na sjednici koja je započela u 9 sati izabrala novog policijskog komesara ZDK. Svih devet prisutnih ministara glasalo je za istog kandidata, saznaje Zenicablog.

Podsjećamo, Nezavisni odbor za izbor policijskog komesara je ministru unutrašnjih poslova ZDK Benjaminu Sinanoviću predao izvještaj da je uvjete formalno ispunila tri kandidata, a po rezultatima ovaj se odlučio Vladi predložiti dva imena, obojicu Zeničanina – Admira Gazića i Adisa Imamovića.

Obojica su dugogodišnji policijski službenici na više odgovornih funkcija, ali se Gazićevo ime češće spominjalo u krugovima još uvijek aktuelne vlasti.

Gazić je trenutno načelnik Operativnog centra MUP-a, a Imamović komandir Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira MUP-a ZDK.

Podsjećamo, Vlada ZDK zasjeda u 9, a Skupština u 11 sati, kada treba donijeti odluku o razriješenju ove Vlade, pa se ovaakva odluka o izboru komesara u dijelu javnosti smatrala “žurnom” i ishitrenom.

O tome smo pisali na ovom linku: Vrući ponedjeljak u ZDK: Vlada bira novog komesara dva sata prije nego bude smijenjena !?

Ipak, ministar policije Sinanović u razgovoru za Zenicablog NA OVOM LINKU kaže da su procedure ispoštovane i da nije bilo vanredne sjednice Skupštine, danas bi se glasalo i izabrao novi komesar.

Admir Gazić (58) je u policiji od 1992. godine, prvo kao pripadnik rezervnog sastava policije.

U Zenici je je završio srednju školu. Nagrađen je prvo Srebrenom, a zatim i Zlatnom policijskom značkom.

Od ratne 1994. u zeničkoj policiji (MUP-u) radi kao inspektor. Nakon rata je kao inspektor na Odjelu za krivična djela protiv međunarodnog prava i krvne delikte, prošao stručna usavršavanja u SAD, Egiptu….da bi potom i postao šef tog Odjela MUP-a.

Ubrzo je postao šef Odjela kriminalističke policije u Upravi policije Zenica, gdje mu je dodijeljen čin samostalnog inspektora. Od 2006. je načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije ZDK.

Na čelo Policijske uprave Zenica (kasnije I – Zenica) dolazi 2008. i tu ostaje punih 13 godina, do smjene 2021. godine.

Vlada ZDK oglasila se nakon izbora saopćenjem, koje prenosimo:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici imenovala je Admira Gazića na dužnost policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova na mandat od četiri godine. Vlada je Gaziću rješenjem o imenovanju dodijelila čin generalnog inspektora policije za vrijeme trajanja mandata.

Procedura izbora policijskog komesara provedena je u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila u maju ove godine, a kojima je u zakon vraćena odredba da kandidati za policijskog komesara moraju imati čin glavnog inspektora, kao i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Proceduru izbora proveo je Nezavisni odbor Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kojim predsjedava Semir Šut, bivši policijski komesar, a koji je ministru unutrašnjih poslova Benjaminu Sinanoviću dostavio rang-listu sa imenima tri kandidata koji su se prijavili na konkurs objavljen u dnevnoj štampi 18. jula i Službenim novinama Federacije BiH 21. jula, i to imena Admira Gazića, Adisa Imamovića i Fahrudina Pušine.

Na osnovu intervjua, ocjene kvalifikacija koje odgovaraju potrebama radnog mjesta i prijedloga plana i programa rada za vrijeme trajanja mandata, Nezavisni odbor je najviše bodova dodijelio Gaziću. Konkursna procedura okončana je na sjednici održanoj 07. septembra, nakon što je Općinski sud u Zenici ukinuo ranije izrečenu mjeru osiguranja razriješenom policijskom komesaru Rusmiru Šišiću.

U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ministar Sinanović je Vladi dostavio prijedlog sa imenima dva najbolje rangirana kandidata sa rang-liste – Gazića i Imamovića, a Vlada se opredijelila da na ovu poziciju imenuje prvorangiranog Admira Gazića.

Gazić je dugogodišnji službenik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Vodio je Odjel za krivična djela protiv međunarodnog prava i krvne delikte i Odjel kriminalističke policije u Upravi policije Zenica, gdje mu je dodijeljen čin samostalnog inspektora, a uspješno je prošao stručna usavršavanja u Americi, Egiptu i više evropskih država.

Godine 2006. dodijeljen mu je čin glavnog isnpektora, kada je preraspoređen na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije u Upravi policije ZDK. Dvije godine kasnije postavljen je za načelnika Policijske uprave Zenica I, a tu dužnost je obavljao 13 godina, sve do početka prošle godine kada je smijenjen, iako je dužnost uspješno obavljao.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno