Politika

Ekskluzivno: Ministar Sinanović za Zenicablog – Ostaću dosljedan, izabraćemo komesara uprkos pritiscima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamin Sinanović objavio tokom vikenda je “znakovitu” poruku na društvenim mrežama, kojom je “podsjetio” na to da je prije nekoliko sedmica bio izložen pritiscima, ali je ostao dosljedan sebi i povukao sa Vlade prijedloge za izbor komesara policije MUP-a ZDK.

Tada je dio javnosti, ali i neki političari taj potez okarakterisali kao “Sinanovićevo stavljanje na stranu” onih koji žele zadržati status-quo i aktuelnog komesara Rusmira Šišića.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona zakazala je za danas (ponedjeljak) ujutro u 9 sati 38. sjednicu, a na njoj kao sedmu tačku izbor komesara, pa je time Sinanovićeva objava dobila na značaju. Zato smo zatražili njegovu izjavu, a za Zenicablog kaže:

– Nažalost, političari i politikanti, a s njima i neupućeni dio javnosti, smatraju da su svi političari isti i da imaju neke interese. I tada sam rekao i sada ponavljam. Biti dosljedan sebi u mom slučaju znači ispoštovati zakon i minimum zakonskih odredbi da bi nešto bilo provedeno. Ni stranka iz koje dolazim (SDP), ni porodica, ni najbliži ne bi me mogli ubijediti da uradim nešto što je suprotno logici, razumu i zakonu, a to je prekršiti zakon i vjerovatno za to odgovarati. Nažalost, neki političari u situacijama kad im neka odluka nije po volji, stvaraju nepotrebne neprijatelje, što im se na kraju vrati, ali to je njihov problem.

U ovom slučaju, minimum zakonskih pretpostavki je bila presuda Kantonalnog suda i ona je došla u međuvremenu, prošle sedmice. Time je ukinuta privremena mjera i stvoren je prostor da Vlada odlučuje o izboru komesara, kaže Sinanović za Zenicablog.

– To znači da ćete glasati sutra i – izabrati komesara? Spominjali ste i pritiske, od koga?

– Nema razloga, a vjerujem da će biti i potrebna većina da se izabere jedan od dva kandidata koje sam predložio, na osnovu Izvještaja Nezavisnog odbora. Potrebno je da za nekog kandidata glasa šest od 11 ministara (10 i premijerka) i da bude izabran. Što se tiče pritisaka, u proteklih 24 sata sam izložen velikom pritisku od ljudi, ili da kažem strane koja ne želi da se komesar izabere prije najavljene rekonstrukcije Vlade, odnosno naše smjene. Ponoviti ću, nisam poklekao ranije, neću ni sada pod bilo kakvom vrstom pritiska, pod uvjetom da sam siguran da ono što radimo je po zakonu.

– Od koga prijetnje? Zar ne biste trebali da prijavite pokušaje utjecaja i eventualne prijetnje? I za kraj, ne čini li Vam se malo neobično da se izbor komesara vrši nekoliko minuta prije vjerovatne smjene Vlade?

– Pritisci i lobiranja još nisu izašli iz okvira pristojnog, a da prijetnje postoje, prijavio bih ih. Rekao sam – pritisci. Od koga? Od onih koji žele zadržati postojeće stanje, koje nije dobro. Što se tiče termina, da, termin jeste nezgodan ili neuobičajen, jer u istoj zgradi za koji sat će vjerovatno nas razriješiti. Međutim, ponoviću s početka, preduvjet da se procedura izbora izvrši je bio sudska presuda i sva procedura je ispoštovana, a splet okolnosti je da je krajem prošle sedmice grupa zastupnika podnijela zahtjev za vanrednom skupštinom. Vlada bi i bez toga biola održana u ponedjeljak i ovaj izbor bis e i bez toga našao na ovoj vladi, vjerujte da nije ništa ni isghitreno ni “preko koljena”, tvrdi Sinanović.

– I na samom kraju, ko će biti komesar, Admir Gazić ili Adis Imamović?

– Ako sve bude u redu, za koji sat glasati će prisutni od 11 članova Vlade i biće onaj koji dobije šest glasova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno