Politika

Vlada ZDK na čelu s premijerom Nezirom Pivićem posjetila Dekanat katoličke crkve u Žepču i Pravoslavnu crkvenu opštinu u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona na čelu s premijerom Nezirom Pivićem te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem boravili su danas u radnoj posjeti Dekanatu katoličke crkve u Žepču i Pravoslavnoj crkvenoj opštini u Zenici. Bila je ovo prva organizovana posjeta cjelokupne Vlade navedenim vjerskim zajednicama otkad postoji Zeničko-dobojski kanton.

Premijer Pivić je podsjetio da je Vlada ranije posjetila Muftijstvo zeničko te da je današnjim posjetama željela ukazati da su vjerske zajednice u fokusu institucija ZDK-a.

– Željeli smo da u uoči vjerskih praznika pošaljemo poruku da su suživot i različitosti naše bogatstvo te da će Vlada i Skupština ZDK-a biti podrška u svakom smislu i na raspolaganju vjerskim zajednicama kako bi bolje funkcionisale na zadovoljstvo vjernika i svih građana – rekao je premijer Pivić.

Žepački župnik i dekan Predrag Stojčević zahvalio se delegaciji na posjeti upoznavši ih sa radom i aktivnostima Dekanata katoličke crkve u Žepču, sa fokusom na predškolsko obrazovanje, kao i izazovima i problemima s kojima se suočavaju u radu.

Najveći problem predstavlja neriješen radno-pravni status uposlenih vjerskih službenika, u smislu ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje, tako da su premijer, ministri i predsjedavajući Skupštine, kao i skupštinski zastupnik Ivo Tadić, koji je također prisustvovao sastanku, najavili da će se institucije posvetiti iznalaženju trajnog zakonskog rješenja za ovo pitanje.

Delegaciju su u Pravoslavnoj crkvenoj opštini u Zenici primili starješina crkve Marko Maleš i paroh Dražen Andžić, koji su goste upoznali sa radom ove vjerske zajednice, angažmanu na održavanju nastave vjeronauke u 10 općina Srednje Bosne, ali i ukazali na potrebu kvalitetnije institucionalne podrške projektima i aktivnostima ove pravoslavne crkvene opštine.

Premijer Pivić je najavio da će Vlada tražiti načina i sredstava da pruži snažniju podršku ovoj vjerskoj zajednici, jer ona indirektno znači i podršku svim pravoslavnim vjernicima i svim srpskim povratnicima u Zenicu.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno