Zenica

Vlada ZDK donijela odluku o isplati regresa za ovu godinu u iznosu od 616,50 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na svom današnjem zasjedanju prijedlog Odluke o utvđivanju visine naknade za regres za 2023. godinu za sve zaposlenike na budžetu tog kantona, koji će biti isplaćen u iznosu od 616,50 KM, potvrdila je Feni resorna ministrica finansija ZDK-a Dženana Čišija.

Visina regresa, dodaje, utvrđena je na iznos od 50 posto prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hecegovine.

– Poslije usvajanja ove odluke, potrebno je odraditi još tehničke pripreme kako bi se isplatio regres. Gledat ćemo da to bude što prije, a najvjerovatnije će regres biti isplaćen u posljednjoj sedmici jula ili, eventualno, u prvoj sedmici u augustu – najavila je ministrica Čišija, koja vjeruje da će regres isplatiti i ranije. Pravo na regres ima 8.610 zaposlenika.

Vlada ZDK usvojila je i prijedlog Odluke o pokretanju studijskog programa Inženjerstvo zaštite na radu i zaštite od požara, prvog ciklusa studija, na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici.

– Mi, trenutno, imamo studijske programe Zaštita na radu i Zaštita od požara, ali smo, zbog racionalizacije, odlučili spojiti ta dva usmjerenja u jedan studijski program – Zaštite na radu i Zaštite od požara.

Znači, umjesto dvije, samo jedna diploma. Želimo da smanjimo broj vanjskih saradnika, da racionaliziramo studijski program te da, promjenom naziva studijskog programa u Inženjerstvo zaštite na radu i zaštite od požara, budemo kompatibilni sa novim nazivom fakulteta. A to je Fakultet inžinjerstva i prirodnih nauka – kazao je dekan tog fakulteta prof. dr. Farzet Bikić, koji napominje kako će studenti steći diploma iz ove dvije naučne oblasti.

Studijski program realizira se kroz osam semestara, odnosno četiri godine, a studente su na dosadašnja dva studijska programa upisivali unazad dvije godine. Upravo su ova dva studijska programa bila i najatraktiviji program za studente dosadašnjeg Fakulteta za metalurgiju i materijale, koji je nedavno preimenovan u Fakultet inžinjerstva i prirodnih nauka.

– U ove dvije godine popunjavali smo kvotu od 20 redovnih te pet redovnih-samofinansirajućih studenata. Prema jučerašnjem stanju, imamo 17 prijava za upis 20 redovnih i pet samofinansirajućih studenata na ovaj odsjek. Računajući i drugi upisni rok, mislim da neće biti problema sa popunjavanjem upisne kvote – smatra dekan Bikić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno