Zenica

Policijski komesar ZDK: Ulaganja u policiju iz budžeta nedostatna

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Činjenica je da se proteklih godina uradilo mnogo toga na opremanju policije u ovom kantonu – od izgradnje zgrade za Specijalnu policijsku jedinicu do nabavke vozila i ostale opreme neophodne za svakodnevni rad. Kako bi se pozitivan trend nastavio neophodno je uložiti značajnija sredstva.

Protekle godine za kapitalna ulaganja Uprave policije u Zeničko-dobojskom kantonu izdvojeno je 800.000 maraka, dok je ove godine iznos uvećan za 200.000. Ipak, taj iznos je u odnosu na Unsko-sanski, Sarajevski, Tuzlanski, pa i druge kantone, za pet ili čak 15 puta manji. Neujednačenost u opremanju policijskih službenika kao i razlike u njihovim platama struka trenutno ocjenjuje kao problem.

Od narednog mjeseca plaće policijskim službenicima u Zeničko-dobojskom kantonu bit će uvećane za 15 posto. S druge strane, za efikasniji operativni rad neophodno je izvršiti i dodatna ulaganja u naoružanje, opremu i nabavku vozila. Odlukom Kantonalne vlade za kapitalna ulaganja ove godine predviđen je iznos od oko milion maraka.

“To nisu dostatna sredstva za adekvatno opremanje policije u ZDK-u, smatram da ta sredstva moraju biti daleko značajnija. Osim ulaganja u materijalno-tehnička sredstva, napomenuo bih zapošljavanje državnih službenika i namještenika, što osim policijskih službenika predstavlja problem u radu”, ističe Rusmir Šišić, policijski komesar ZDK-a.

Sredstva dodijeljena ove godine bit će dostatna za nabavku pištolja i dodatnih radarskih sistema. Izdvajanja za ovu namjenu na nezavidnom su nivou, saglasan je i ministar unutrašnjih poslova ZDK-a Benjamin Sinanović:

“Nažalost, zaostajemo za drugim kantonima. Međutim, treba imati u vidu da su se oni ove i prethodnih godina opredijelili za nabavku transportera, koji su milionske vrijednosti. U narednim godinama plan nam je, sigurno, a velika i potreba i želja da izdvojimo veća sredstva.”

Da su naročito izražene razlike u plaćama policijskim službenicima ovisno od kantona do kantona odavno je poznata činjenica. Isto tako, razlikuju se i izdvajanja sredstava za kapitalna ulaganja. Primjera radi, u Tuzlanskom kantonu za tu namjenu dodijeljeno je oko 15 miliona maraka.

“To su razna opremanja kroz uniforme, nabavku vozila za svakodnevnu upotrebu, ali i specijalističkih vozila. Do kraja godine imamo namjeru uložiti u nabavku balističke opreme koja je zastarjela“, kaže Dževad Korman, direktor Uprave policije MUP-a TK-a.

Ulaganje sredstava neophodnih za rad policije, jasno je, predstavlja i ulaganje u vlastitu sigurnost svih građana.

“Ulagajući u policiju ulažemo u vlastitu sigurnost, da bi policija kao podsistem u sistemu nacionalne sigurnosti u skladu s ustavnim ovlaštenjima mogla da odgovori svim zahtjevima koji si im propisani i da bi mogla pružiti imovinsku i ličnu zaštitu građanima”, ističe Taib Spahić, stručnjak za bezbjednosna pitanja.

Stoga struka i upozorava da zbog različitih pristupa ovoj temi trenutno se može govoriti o debalansu sigurnosti na nivou Federacije. Kao najvažnija činjenica ističe se kadrovsko jačanje, što je jedan od ključnih problema u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Poznavajući spore procedure odabira kandidata, procedure školovanja na policijskoj akademiji, prvi odškolovani službenici mogu se pojaviti 2025. Do tada ćemo biti u sigurnosnom debalasu u odnosu na ostale kantone i moramo se osloboditi političkih stega i što prije početi opremati našu policiju”, poručuje Spahić.

Bez adekvatno opremljenje policije na ulici, ali i stručnih kadrovskih rješenja gotovo je nemoguće govoriti o primjeni vladavine zakona i adekvatne sigurnosti građana. I baš zbog toga je zadatak na vlastima da osiguraju neophodne uvjete kako bi policijski službenici časno i pošteno mogli uspješno zadržati sigurnosnu situaciju na zadovoljavajućem nivou.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno