Politika

Vlada ZDK donijela je Odluku o utrošku vodnih naknada za 2024. godinu i usvojila rekordnih šest miliona KM za poticaje u poljoprivredi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Nezir Pivić, donijela je Odluku o utrošku vodnih naknada za 2024. godinu i usvojila Program utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2024. godinu.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela Odluku o Programu utroška namjenskih sredstava prikupljenih od sredstava vodnih naknada za 2024. godinu, sa značajno uvećanim budžetom za oblast vodosnabdijevanja i zaštite voda. Odluka je donesena na osnovu prijedloga Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

Navedenim iznosom opredijeljene su i planirane podrške za različite sektore poljoprivrede, uključujući poljoprivrednu proizvodnju, organsku proizvodnju, kapitalna ulaganja, nabavku plastenika, podršku za otkup i preradu poljoprivrednih proizvoda, te mnoge druge aktivnosti važne za razvoj poljoprivrednog sektora u kantonu.

– Ovakav Program utroška vodnih naknada ima za cilj efikasnije, pravednije i transparentnije korištenje prikupljenih sredstava, te odražava stvarne potrebe zajednice. On je rezultat temeljne analize potreba i konsultacija s ključnim interesnim grupama i jedinicama lokalne samouprave. – rekao je ministar Čajić

Nadalje, Vlada je usvojila i Odluku o Programu utroška sredstava Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za poticaje u poljoprivredi za 2024. godinu u iznosu od rekordnih 6.000.000,00 KM. Program obuhvata realizaciju 29 mjera i aktivnosti iz poljoprivredne oblasti i predstavlja važan korak u podršci poljoprivrednicima u kantonu.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, istakao je da će ovaj program podrške doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i povećanju obima korištenja poljoprivrednog zemljišta. Uz to, program ima za cilj stabilizaciju i ublažavanje uslova za rad te očuvanje proizvodnje kod poljoprivrednih proizvođača u Zeničko-dobojskom kantonu, kazao je Pivić.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno