Politika

CIK traži novac za održavanje lokalnih izbora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine uputila je u četvrtak apel nadležnim institucijama na nivou BiH kojim je zatražila da na vrijeme osiguraju novac za održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine.

Zbog odluke o privremenom finansiranju, koja je na snazi do kraja marta ove godine, još nije osiguran novac za održavanje lokalnih izbora, a nema naznaka hoće li uopće do kraja ovog mjeseca biti usvojen budžet državnih institucija i time biti osiguran i novac CIK-u za organizovanje lokalnih izbora.

Pismo iz CIK-a sa apelom da se novac za održavanje izbora osigura na vrijeme otišlo je na adresu Predsjedništva, Parlamentarne skupštine, ali i Vijeća ministara te Ministarstva finansija i trezora BiH.

– Privremeno finansiranje je uvijek ograničavajući faktor za sve institucije pa tako i za CIK, a posebno u godini održavanja izbora. S obzirom na to da imamo zakonsku obvezu da odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora donesemo početkom maja, potrebno je da nadležni preduzmu sve aktivnosti kako bi novac potreban za sprovođenje izbora bio na vrijeme na raspolaganju – kazali su u CIK-u.

Podsjetili su da je Izbornim zakonom propisano da novac za sprovođenje izbora mora biti osiguran najkasnije u roku od 15 dana od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, ali i da sredstva nadležni moraju osigurati bilo iz redovnog budžeta ili kroz privremeno finansiranje.

– Ako novac na vrijeme nije osiguran, onda je nemoguće sprovesti javne nabavke, edukacije izbornih učesnika, te upošljavanje i obuke dodatnih radnika koji će raditi u CIK-u, a što u konačnici može ugroziti određene zakonom propisane rokove – poručili su iz CIK-a.

Između ostalog, ova institucija ima obavezu sprovođenja postupaka javnih nabavki, od kojih je najsloženija nabavka papira i štampanja glasačkih listića što spada u međunarodni platni razred.

– Osim dužeg roka za sprovođenje javnog postupka, tu nabavku karakteriše i činjenica da se na poziv odazivaju jedan do dva ponuđača, što znatno otežava poziciju ove institucije i moguće komplikacije u procesu izbora najpovoljnijeg ponuđača, a što može utjecati i na sprovođenje aktivnosti u skladu sa propisanim rokovima – naglašavaju u CIK-u.

Navode da im predstoji složen, obiman i dugotrajan proces javnih nabavki, te da je u toku izrada tenderskih dokumentacija, ali i realizacija svih aktivnosti na sprovođenju i organizaciji lokalnih izbora u BiH koje će biti precizirane posebnim uputstvom koje će biti objavljeno na dan raspisivanja izbora.

U CIK-u navode da, kada su u pitanju lokalni izbori, od početka godine rade na ažuriranju i izradi novih podzakonskih akata kako bi oni bili blagovremeno usvojeni i objavljeni.

– Održali smo i višednevnu edukaciju članova općinskih/gradskih izbornih komisija u januaru i februaru, a u prvoj polovini marta i edukaciju kontrolora izbornih rezultata – poručili su iz CIK-a.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno