Politika

Vlada u Zenici poziva na racionalno korištenje budžeta, a nedavno nabavili nova vozila

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona uputila je svim kantonalnim organima uprave, upravnim organizacijama i službama dokument u kojem traže da se izvrši detaljna analiza izvršenja budžeta te da za prekoračenja moraju dostaviti prijedloge za pokriće.

Ništa od ovog ne bi bilo neobično da prije samo nekoliko dana Vlada Zeničko-dobojskog kantona nije nabavila nova službena vozila, kvalitetno opremljena za što ugodniju vožnju, a jučerašnji dopis koji potpisuje premijerka Amra Mehmedić ustvari traži da kanton pravi uštede, a ako su planirana neka prekoračenja da ih moraju opravdati pokrićima.

“Nakon usvajanja izvještaja o izvršenju budžeta Zeničko-dobojskog kantona za period januar – juni 2023. godine na 36. sjednici Vlade ZDK te analize i procjene ostvarenja prihoda do kraja fiskalne 2023. godine, a uzimajući u obzir projekcije Federalnog ministarstva finansija iz maja 2023. godine, izvjesno je da isti neće biti dostatni za pokriće svih rashoda planiranih u budžetu za 2023. godinu”, stoji na početku dopisa.

Za dodatne troškove pronaći i pokriće

Nadalje se traži od rukovodioca budžetskih organizacija da izvrše detaljnu analizu po svim stavkama odobrenog budžeta, za organ kojim rukovode, kao nadležne budžetske korisnike, i u Ured premijera dostave procjene izvršenja budžeta do kraja 2023. godine.

“U slučaju eventualnog prekoračenja pojedinih vrsta prihoda, potrebno je da dostavite i prijedloge za pokriće istih”, stoji u dopisu, a pravda se Zakonom o budžetima FBiH gdje je propisano da “propisi koji imaju finansijske posljedice na budžet moraju biti obrazloženi, odnosno opravdani analizom troškova i koristi”.

Postavlja se pitanje kako je moguće da Zeničko-dobojski kanton ima novac za nova vozila, a uštede traže od kantonalnih organa uprave, organizacija i službi, što će na kraju osjetiti ponajviše budžetski korisnici. Među tim budžetskim korisnicima su i prosvjetni radnici.

Šatorović: Finte nesposobnog rukovodstva Vlade ZDK

S tim u vezi kontaktirali smo Selvedina Šatorovića, predsjednika Sindikata osnovnoškolskog obrazovanja koji je kazao da se u ovom slučaju, kada svi kantoni imaju novca, radi samo o tome da je nesposobno rukovodstvo Vlade ZDK koje ne umije rasporediti sredstva.

“Sindikati obrazovanja su dobili podršku u svojim zahtjevima od preko 90 posto političkih subjekata koji učestvuju u Skupštini ZDK. Mi očekujemo brzo rješavanje trakavice oko Vlade kako bismo pristupili definiranju iznosa. Ove finte od Vlade ZDK su apsolutno neutemeljene i nebitne za nas kao pregovarače”, kazao je Šatorović.

Dodao je da BiH ima ogromnu inflaciju, poskupljenja te da u situaciji kada su svi kantoni povećali plate prosvjetnim radnicima, oni ne žele biti jedini koji nisu uspjeli poboljšati materijalni status u ZDK.

“Priča o nedostatku prihoda je neutemeljena jer svakodnevno imamo izjave i izvještaje UIO da se bilježe rekordna prikupljanja sredstava i nije moguće da svi kantoni u FBiH imaju sredstava, samo ZDK nema. Jedini razlog toga može biti da imamo nesposobno rukovodstvo Vlade ZDK koje ni na koji način ne umije rasporediti sredstva”, kaže Šatorović.

Ističe da je prije stupanja na dužnost nove Vlade ZDK, Zeničko-dobojski kanton u decembru prošle godine imao najveće plate u BiH, a da one danas nisu ni blizu vrha te da čak gledaju u leđa kolegama u BPK.

Autor: E.MehićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno