Zenica

Vlada i Skupština ZDK obilježili Dan nezavisnosti BIH – Odavanje počasti braniocima i prijem za branilačka udruženja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine delegacija Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona položila je cvijeće i odala počast na centralnom spomen-obilježju braniocima i civilnim žrtvama rata Kameni spavač u Zenici.

Čestitke građanima za Dan nezavisnosti uputio je predsjedavajući Skupštine ZDK Ćazim Huskić.

– Na današnji dan evociramo sjećanje na dane kada je BiH stekla nezavisnost, koja je branjena krvlju našeg naroda. Ne želim da se to ponovi ni nama niti bilo kome na svijetu – rekao je Huskić.

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona potom je upriličen prijem za predstavnike branilačkih udruženja, porodica šehida i poginulih boraca te udruženja logoraša.

Razmijenjena su mišljenja te sagledani planovi i politika Vlade prema branilačkoj populaciji, koja je, istaknuto je, podnijela najveću žrtvu tokom odbrane od agresije na BiH.

– I danas se borimo za opstojnost BiH samo na drugačiji način, demokratskim sredstvima, ekonomskim jačanjem BiH i povezivanjem sa EU. Naš cilj je da BiH u narednom periodu dobije ono što joj pripada, a to je članstvo u EU i NATO-u – rekao je vršilac dužnosti premijera Mirnes Bašić.

Predstavnici branilačkih udruženja zahvalili su premijeru Bašiću, predsjedavajućem Huskiću i ministru za boračka pitanja Fahrudinu Čolakoviću što su upriličili prijem na jedan od najznačajnjih datuma u novijoj prošlosti BiH.

Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO ZDK Dragan Janko istakao je da je ovo dan kada se evociraju sjećanja na domovinski rat, ali i zacrtavaju planovi i smijernice saradnje vlasti i boračkih udruženja kako se značajni datumi ne bi zaboravili.

– Mi svaki put obećamo da ćemo raditi u interesu populacije koju zastupamo i na taj način baštinimo istinu o domovinskom ratu – rekao je Janko, izrazivši nadu da će praksa vlasti u ZDK biti vodilja za općine koje će na lokalnim nivoima čuvati sjećanja na domovinski rat.

Predsjednik Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH u ZDK Nazim Bečirović zahvalio je za kontinuiranu podršku Vlade i Ministarstva za boračka pitanja ZDK programima i projektima boračkih udruženja, kao i značajnim izdvajanjima iz budžeta za brojne programe čiji je cilj jačanje položaja ove populacije u ZDK-u.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno