Zenica

Kula će podsjećati na to kako smo izglasali nezavisnost naše zemlje, kako smo je branili i odbranili u ratu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kula će podsjećati na to kako smo izglasali nezavisnost naše zemlje, kako smo je branili i odbranili u ratu- Želimo napraviti kulu koja će nas podsjećati na 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji naše zemlje, kaže Mirsad Beganović

Na južnom prilazu gradu Zenici, na desnoj obali rijeke Bosne po kojoj je naša država dobila ime, iznad tunela 1. mart na autoputu A1, gradi se eko-etnoarheološki kompleks Kula-Gorica. Udruženje iz ovog mjesta kompleks namjerava posvetiti “očuvanju slavnih trenutaka drage nam države, počevši od vremena Kulina bana, pa do odbrambeno-oslobodilačke borbe i odbrane Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine”.

SPOMENIK 1. MARTU

– Želimo napraviti kulu koja će nas podsjećati na 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, kao jedan od najznačajnijih datuma u novijoj istoriji naše zemlje, da podsjeća na to kako smo izglasali nezavisnost, kako smo je branili i odbranili u ratu, kazao je Mirsad Beganović, predsjednik Eko-etnoudruženja Kula-Gorica i dodao da je na ideju došao kada se gradio tunel Vijenac, nakon odluke da se on preimenuje u tunel 1. mart.

Naslijedio je, veli, s porodicom, dio zemljišta iznad tunela i rijeke Bosne, gdje se i gradi kompleks. Nalazi se pored značajnih istorijskih i arheoloških nalazišta i zdanja. Na Bilinom polju u Zenici, osam kilometara udaljenom od ovog mjesta, ispisan je najstariji južnoslavenski dokument Povelja bana Kulina. Preko puta, tačnije preko rijeke Bosne, u mjestu Janjići, nalazilo se sjedište bosanskih vladara, kao i sjedište bogumilske crkve. U Putovićkom polju, koje se nalazi ispod Gorice, nalaze se rimske iskopine, kao i Tatarsko groblje, grčki grobovi, staro pravoslavno groblje i šehitluci iz turskog vakta, uz sami kompleks gdje su i šehitluci iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 92/95.

Nakon podizanja državne zastave na jarbol pored Kule biće održan čas istorije te izrecitovana pjesma o 1. martu

Beganović je naglasio da je Gradskoj upravi Zenica predao zahtjev da se u urbanistički plan Grada uvrsti plan izgradnje ovog zdanja. Kazao je kako je Željezara bila nekad ponos bivše Jugoslavije, da su na grbu bivše države bili dimnjaci te da želi se Kula-Gorica napravi kao spomenik 1. martu, da se gore zaviori velika zastava naše zemlje, da to bude ponos grada Zenice i države Bosne i Hercegovine.

Traje konkurs u zeničkim školama za najljepšu priču i poruku napisanu bosančicom, a biće nagrađena dva rada

– Naše udruženje obilježava svaki značajan datum za našu zemlju i pokušava da svima nama ukaže na to kako trebamo biti ponosni na to što smo državljani BiH. Jedan od tih značajnih datuma, uz 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, i 25. novembar, Dan državnosti BiH, jeste i 29. avgust, jer je na taj dan 1189. godine napisana Povelja bosanskog bana Kulina i to na starobosanskom narodnom jeziku i bosanskim pismom bosančicom. Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i jedan od najstarijih državnih dokumenata kod svih južnoslavenskih naroda i država. Zato što je napisana u Zenici, na Bilinom polju, svake godine neko od naših članova ide biciklom do Dubrovnika u posjetu tamošnjem arhivu, u kom se čuvaju dva od tri primjerka Povelje. Treći primjerak je u ruskom Sankt Peterburgu, rekao je Beganović.

Na taj način, pojasnio je, žele skrenuti pažnju na Povelju Kulina bana koja je “rodni list bosanske državnosti”. Takođe to čine i konkursom u zeničkim školama za najljepšu priču i poruku napisanu bosančicom, a dva pobjednička rada, jednog dječaka i jedne djevojčice, budu nagrađena putovanjem za njih i njihove roditelje ili staratelje tog dana do Dubrovnika, uz provođenje dva dana u Neumu, u jedinom bh. mjestu na moru. Udruženje je podijelilo svim zeničkim školama slovarice bosančice i pravilnik konkursa.

UREĐEN CVJETNJAK

Članice sekcije žena iz pomenutog udruženja svakog vikenda iz Zenice pješače do Kule, gdje uređuju cvjetnjak oko objekta, a bave se i pakovanjem mirisnog cvijeća i pravljenjem mirisnih sapuna, mirisnih kupki i ulja, kao i krema od nevena. U zeničkom naselju Mokušnice imaju kancelariju, gdje se okupljaju, izlažu i prodaju ove proizvode.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno