Zenica

Vlada i Sindikat zaposlenih u zdravstvu ZDK-a dogovorili 11-postotno povećanje plaće u 2022.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić i predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu ZDK-a Zaim Begić potpisali su danas novi kolektivni ugovor koji će važiti narednih 20 mjeseci. Premijer ZDK-a Mirnes Bašić napomenuo je kako je taj kanton “primjer dobre prakse” socijalnog dijaloga sa svim sindikatima na području ZDK-a.

-Ovo je zadnje potpisivanje kolektivnog ugovora, koji su do sada istekli. S ovim kolektivnim ugovorom, na jedan se način zahvaljujemo našim zaposlenim u oblasti zdravstva – istakao je Bašić. Novim kolektivnim ugovorom, oko 3.100 zaposlenika u zdravstvu tog kantona, od kojih su oko 2.100 članovi te sindikalne organizacije, u dva će navrata ove godine dobiti 11-postotno povećanje plaće koja će u prosjeku iznositi nešto više od 1.100 KM.

-Naravno, moglo je bolje, ali u ovom smo momentu zadovoljni povećanjem. U odnosu na ova poskupljenja, trebalo je da povećanje bude od 50 posto. Pregovori su počeli prije šest-sedam mjeseci. Sve je ispoštovano onako kako je rečeno – istakao je Begić. Napomenuo je da je posljednje povećanje plaće bilo 31. decembra 2020. godine, a da je njihov kolektivni ugovor istekao 31. marta. Prošli je mjesec potpisan kolektivni ugovor i za nešto više od 700 doktora medicine i stomatologije ZDK, a oba su ugovora stupila na snagu već 1. aprila. Jupić je istakao kako je Vlada ZDK ispunila ono što su obećali prije mjesec dana kada su potpisali kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK.

– Apsolutno ovim ispunjavamo svoju obavezu i obećanje sindikatima, da ćemo identične kolektivne ugovore napraviti za oba sindikata. Novo potpisivanje kolektivnog ugovora omogućuje i jednoj i drugoj kategoriji povećanje satnice od 1. aprila ove godine sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra to će povećanje biti na 2,90 KM. Time bi ukupna povećanja satnice našim uposlenicima u zdravstvu i doktorima medicine i stomatologije, bilo oko 25 posto za mandata ove vlade – istakao je Jupić. Pohvalio je oba sindikata zbog korektnih pregovora te zbog “razumnog pristupa” na iznalaženju rješenja za poboljšanje standarda zdravstvenih radnika tog kantona, dok je Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK “domaćinskom politikom” obezbijedio sredstva za povećanje plaća. Napomenuo je kako su jedini kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je postigao sporazum s oba sindikata, ali da im nisu mogli osigurati veće povećanje plaća jer bi to dodatno oslabilo kvalitet zdravstvene zaštite.   Direktor ZZOZDK Omer Škaljo navodi da će za povećanje plaća oko 3.800 zdravstvenih radnika u tom kantonu ove godine osigurati dodatnih 5,4 miliona KM.

-ZZOZDK u proteklom je period učinio sve da zdravstvene ustanove posluju pozitivno u vrijeme pandemije i u tom smo dijelu istrajali. U protekloj su godini izdvojena značajna dodatna sredstva za sve zdravstvene ustanove, kojih je 90 posto zahvaljujući dodatnim sredstvima ZZOZDK poslovalo pozitivno- istakao je Škaljo.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno