Zenica

Vlada FBiH: Zemljište u Zenici vrlo ugroženo

Monitoring tla na području Zenice
Monitoring tla na području Zenice
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada FBiH: Zemljište u Zenici vrlo ugroženo – Vlada FBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je izvještaj o monitoringu zemljišta na području općine Zenica za 2015. godinu, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Istraživanja, koje je na području 12 naseljenih mjesta ove općine proveo Federalni zavod za agropedologiju, ukazuju na povećanu koncentraciju većine neorganskih i organskih zagađivača vode i tla.

Najznačajniji antropogeni izvori zagađivanja biosfere i pedosfere su industrija, saobraćaj i razne vrste otpada. U većini slučajeva polutanti se akumuliraju u površinskom sloju zemljišta. Organski i neorganski polutanti se iz zemljišta prenose i akumuliraju u biljkama, a zatim lancem ishrane do životinja i čovjeka. Ukoliko su zagađujuće materije prisutne u većim količinama u tlu, indirektno mogu biti zagađene i podzemne vode.

Ocjena je da je zemljište veoma ugroženo i njegovoj zaštiti je neophodno posvetiti maksimalnu pažnju.

Analiza sadržaja neorganskih polutanata u zemljištu i procijednim vodama pokazala je da je nikal prisutan u prekograničnim količinama kod uzoraka na deset lokacija. Mangan je povišen kod šest, a kadmijum kod pet. Arsen je prisutan u prekograničnim količinama kod tri, dok je olovo povišeno kod dva uzorka. Na jedanaest od 12 ispitivanih lokacija je zabilježen povišeni sadržaj sumpora u tlu.

U uzorcima procijednih voda je na šest lokacija zabilježen povišen sadržaj nitratnog azota. Na dvije lokacije prisutni su bikarbonati u nešto većim količinama, dok je na jednoj mangan imao povišenu vrijednost.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno