Zenica

Bilino: do septembra videonadzor i brojač ulaznica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bilino: do septembra videonadzor i brojač ulaznica- Nogometni/fudbalski savez Bosne i Hercegovine morat će izvršiti određene korekcije na stadionu Bilino polje kako bi u Zenici mogao organizovati prvu utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji.

Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića u pohodu na Mundijal prvi domaći susret igrat će 6. septembra protiv Estonije, a to tada će na Bilinom polju morati biti postavljeni elektronski brojači ulaznica i zatvoreni sistem videonadzora stadiona.

Obavezan uslov

– Zatvoreni sistem videonadozora i elektronski brojač ulaznica je obavezan uslov koji je postavila UEFA i koji se mora ispoštovati do prve utakmice kvalifikacija – potvrdio nam je Nihad Hodžić, koordinator za infrastrukturu, stadione i bezbjednost u N/FSBiH.

Članovi Izvršnog odbora donijeli su zaključak o poduzimanju neophodnih aktivnosti u vezi sa uslovima i standardima UEFA-e za stadione u kvalifikacijama za SP 2018. godine, a Hodžić je naglasio da još nije poznato kada će početi radovi.

– To su tehničke aktivnosti, odnosno tehnički dio priprema za utakmice. Još ne znamo koliko će koštati ova investicija, tek smo u fazi pripreme – naglasio je Hodžić.

Inače, elektronski brojači ulaznica spriječit će krivotvorenje ulaznica, kojeg je u prošlosti bilo mnogo, dok će videonadzor, odnosno kamere, koje će biti postavljene unutar i izvan stadiona, te u blizini ulaza, doprinijeti sigurnosti na stadionima. Naime, prema Pravilniku o licenciranju kamere moraju imati mogućnost zumiranja, zamrzavanja slike kako bi se mogli identifikovati pojedinci.

U N/FSBiH još ne znaju koliko će koštati ovaj projekat, no sigurno je da neće biti nimalo jeftin. Recimo, postavljenje 83 kamere na stadion Poljud u Splitu koštalo je nešto više od pola miliona maraka.

Prvi na Pecari

Kada se poslovi na Bilinom polju završe, zenički stadion neće biti prvi i jedini sa videonadzorom i elektronskim brojačem ulaznica.

Odranije videonadzor imaju i stadion Pecara, te Gradski u Banjoj Luci, dok su Širokobriježani otišli korak dalje, te su prošlog ljeta postavili i brojače ulaznica.

(S. Šišić/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno