Info

Vlada FBiH: pripreme za prodaju BH Telecoma i HT Mostar

Misija MMF-a okončala posjetu BiH
Misija MMF-a okončala posjetu BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada FBiH: pripreme za prodaju BH Telecoma i HT Mostar – Misija Međunarodnog monetarnog fonda očekuje da Parlamentarna skupština BiH usvoji povećanja akciza na gorivo i izmjene i dopune Zakona o osiguranju depozita, Vijeće ministara usvoji odluku o limitu na novo upošljavanje za 2017. u institucijama BiH, navedeno je nakon okončanja misije MMF-a BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Navodi se da Parlament FBiH treba usvoji izmjene i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo i da Vlada FBiH započne due diligence za BH Telecom i HT Mostar.

“Misija se nada snažnom napretku u provođenju ovih politika u narednim danima, uključujući i od strane parlamenata, kako bi stvorili uslove da do kraja aprila/travnja 2017. godine Izvršni odbor MMF-a razmotri prvi pregled“, naglašeno je povodom okončanja misije obuhvataju izjave osoblja MMF-a koje prenose preliminarne nalaze nakon što misija posjeti zemlju.

Inače, misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Nadeem Ilahija, posjetila je Banja Luku i Sarajevo u periodu od 7. do 17. marta/ožujka 2017. da bi vodila razgovore o nedavnim ekonomskim dešavanjima i politikama za prvi pregled u okviru proširenog aranžmana sa Bosnom i Hercegovinom.

Ilahi je rekao da je “misija je napravila ocjenu rezultata u pogledu programskih ciljeva postavljenih za kraj decembra/prosinca 2016. godine te razgovarala o napretku na polju strukturalnih reformi”.

“Misiju je ohrabrilo usvajanje razumnih budžeta entiteta i Institucija BiH za 2017., usvajanje zakona o bankama u oba entiteta, izmjena i dopuna zakona o porezu na dobit i agenciji za bankarstvo te ukidanje doprinosa za solidarnost u Republici Srpskoj. Vlastima je, međutim, potrebno više vremena da finaliziraju otvorena pitanja kako bi ispunili nekoliko preostalih prethodnih mjera”, rekao je Ilahi.

aa.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno