Info

Vlada FBiH ipak nije dala saglasnost za početak pregovora: Ljekari najavljuju tužbu, nije isključen ni generalni štrajk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ipak nije dala saglasnost za otpočinjanje pregovora sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH za novi kolektivni ugovor.

Pogrešno informisani iz Federalnog ministarstva zdravstva

Kazala nam je to dr. Marina Berberović, predsjednica, dodajući kako je Savez prije nekoliko dana dobio na uvid Zaključak Federalne vlade iz kojeg se može iščitati da “saglasnost nije data, jer nema zakonske i ustavne osnove za pregovore, te da će se tražiti mišljenje kantonalnih vlada i ministarstava zdravstva”.

– Ono što stoji u Zaključku u potpunoj je suprotnosti sa onim što nam je putem telefona prije 15-ak dana potvrdila osoba iz federalnog ministarstva zdravstva, imenovana kao koordinator za pregovore i kontakt sa sindikatom. Ta osoba nam je, nakon sjednice Vlade, potvrdila da je data saglanost za otpočinjanje pregovora – navela je Berberović.

Nakon svega, iz Saveza, kako kažu, mogu samo jedno zaključiti, a to je “da se Federalno ministarstvo zdravstva poigrava sa sindikatom, dajući informaciju koja je potpuno suprotna od onoga što je Federalna vlada donijela kao zaključak”.

Osim toga, prema riječima Berberović, “Vlada FBiH je ovim pokazala krajnju neozbiljnost ne shvatajući koliki je problem nedostatak i konstantni odlazak ljekara iz BiH, čemu su doprinijele i neujednačene plaće”.

– U Zaključku Vlade stoji da nikada ranije nisu potpisani kolektivni ugovori sa sindikatom doktora, što nije tačno. Godine 2007. Federalno ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu bio Safet Omerović, potpisalo je kolektivni ugovor sa sindikatom doktora na nivou Federacije, a isto to je urađeno i 2017. samo nisam sigurna da li su ga tada potpisali kantonalni ministri zdravstva ili premijeri. Ne znam ko Vladi FBiH daje dezinformacije, pa ona na osnovu njih postupa? Time se poigravaju i sa ljekarima i sa pacijentima – ističe Berberović.

Odlučit će Upravni odbor 16. aprila

Zbog novonastale situacije, Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH 16. aprila održat će sastanak na kojem će odlučiti o daljim koracima.

U opciji su kaže Berberović, dvije varijante – tužba prema Vladi FBiH i generalni štrajk svih ljekara i stomatologa.

– Vidjet ćemo sa našim advokatom šta možemo pokrenuti, jer sad više nismo u situaciji da tražimo pregovore, oni nam ne daju, pa da samo možemo nastaviti sa ranije najavljenim štrajkom. Sad imamo Zaključak Vlade i na njega trebamo adekvatno odgovoriti. Mislimo da je tužba realna opcija, jer je Vlada donijela Zaključak da nema zakonske osnove. Mi mislimo da zakonska osnova postoji, jer su kolektivni ugovori ranije sklapani, i mi ćemo sigurno putem suda tražiti da se to utvrdi. Što se tiče generalnog štrajka, trebamo se konsultirati sa advokatom kako sada formulirati odluku o stupanju u štrajk – pojašnjava Berberović.

Dodaje “kako Savez tužbom želi dokazati da je riječ o diskriminaciji u zdravstvu i neozbiljnosti Federalne vlade”.

– Dvadeset dana dobijamo informacije da je data saglanost za otpočinjanje pregovora, a onda neslužbeno dobijemo Zaključak na uvid i šokiramo se – kazala je Berberović.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno