Naše

VJEROVALI ILI NE – više od polovine GGM-a NEMA UPOTREBNU DOZVOLU i po zakonu saobraćaj se NE SMIJE odvijati!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VJEROVALI ILI NE – više od polovine GGM-a NEMA UPOTREBNU DOZVOLU i po zakonu saobraćaj se NE SMIJE odvijati! Na osnovu informacija dobijenih od građana, Zenicablog je proteklih dana uputio dopis Upravi Grada Zenica, koji je doslovno glasio “Da li je saobraćanica u gradu “Glavna Gradska Magistrala” dobila rješenje o korištenju i da li je kompletno izgrađena saobraćajnica dobila upotrebnu dozvolu!? Upit je postavljen nakon informacije od građana da se “vozimo ulicom koja nije oficijelno puštena u promet, te time vlasti čine nelegalnu i kažnjivu radnju”.

Posredstvom PRESS službe Grada dobili smo odgovor na Word dokumentu bez memoranduma, potpisan kao “Izvršna agencija za realizaciju projekta GGM”. prenosimo ga u cijelosti, bez ikakvih korekcija.

Da li je saobraćajnica u gradu “Glavna Gradska Magistrala” dobila rješenje o korištenju i da li je kompletno izgrađena saobraćajnica dobila upotrebnu dozvolu?

Na postavljeno pitanje dajemo sljedeći odgovor:
Koncept implementacije projekta Glavne gradske magistrale GGM-a Zenica, gradska dionica je radi lakšeg organizovanja projektovanja, traženja građevinskih dozvola, tehnologije građenja sa kontinuiranim odvijanjem saobraćaja podijeljena u dvije faze:

I faza: dionica od kružne raskrsnice Bojin vir do mostova nad rijekom Kočeva uključujući i mostove M1 i M2 dužine 1.350 m,
– Za ovu dionicu dobijeno je rješenje o odobrenju za građenje, nakon izgradnje dobijeno je rješenje o upotrebi građevine izdatog od strane Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Ze-do kantona i zvanična eksploatacija traje od kraja 2014.godine.

II faza: poddionica II od mostova M1 i M2 do spoja sa ulicom Aska Borića uključujući kružnu raskrsnicu “Ekspres” dužine 900 m poddionica II-2 od kružne raskrsnice Ekspres do raskrsnice stacionar, uključujući i kružnu raskrsnicu “Stacionar”, dužine 1073 m

– Od nadležnog ministarstva Ze-do kantona dobijeno je rješenje o odobrenju za građenje, a u toku je procedura pripreme tehničkog pregleda sa izdavanjem rješenja o upotrebi građevine od strane nadležnog ministarstva Ze-do kantona.

Izvršna agencija za realizaciju projekta GGM

To znači da danas, krajem februara 2017. gotovo dvije trećine saobraćajnice, odnosno 2.023 metra nemaju, a samo 1.350 metra imaju UPOTREBNU DOZVOLU! Podsjećamo, svečano otvaranje ZAVRŠENOG CJELOKUPNOG GGM-a obavljeno je – u srijedu 06. aprila 2016. godine u 11:00 sati, dakle prije NEPUNU GODINU!

Pogledajte sve priloge tog dana na ovom linku https://www.zenicablog.com/fotovideo-sve-o-otvorenom-ggm-u/

Sada dolazimo do Zakona. Skupština Zeniĉko-dobojskog kantona, na 50. sjednici, održanoj dana 23. 12. 2013. godine, donio je ZAKON O PROSTORNOM UREĐENJU I GRAĐENJU u kojem se u poglavlju VII. – ODOBRENJE ZA UPOTREBU u Ĉlanu 130.
(Odobrenje za upotrebu) navodi – Svaka izgrađena građevina za koju se izdaje odobrenje za građenje smije se poĉeti koristiti odnosno staviti u pogon nakon što nadležni organ izda dozvolu za njenu upotrebu (u daljem tekstu: odobrenje za upotrebu) na osnovu prethodno izvršenog tehniĉkog pregleda građevine i završenog pregleda urbanistiĉko-građevinske inspekcije.

Podsjećamo, Direkcija GGM-a pismeno je priznala da NEMA obavljen tehnički pregled, niti je dobila upotrebnu dozvolu za dvije od tri faze prvog, gradskog dijela GGM-a. Idemo dalje:

Ĉlan 159. istog Zakona o građenju navodi da (Zabrana upotrebe) Inspektor ima pravo i dužnost rješenjem narediti zabranu upotrebe građevine ili njenog dijela u sluĉaju: a) da nije pribavljeno odobrenje za upotrebu za građevinu
ili njen dio, odnosno rješenje o završetku građevine…. Zašto nije reagovano u Kantonu, inspekciji, za sada nije poznato.

I na kraju, Ĉlan 170. kaže da će se Novĉanom kaznom u iznosu od 1.000 do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice – investitor ako: …… f) koristi građevinu ili njezin dio bez odobrenja za upotrebu, (ĉlan 130. Stav (1)
2) Za prekršaj iz stava (1) ovog ĉlana kaznit će se i fiziĉko lice novĉanom kaznom u iznosu od 500 do 1.500 KM.
(3) Za prekršaj iz stava (1) ovog ĉlana kaznit će se i odgovorno lice investitora kao pravnog lica novĉanom kaznom u iznosu od 300 do 1.500 KM

OVAJ TEŠKI PREKRŠAJ definiran je i u  PRAVILNIKU O VRSTI I SADRŽAJU PROJEKATA ZA GRAĐENJE I REKONSTRUKCIJU JAVNIH CESTA u kojem se u članu 4. stav C. navodi:

c) Na osnovu izvedbenog projekta može izgraditi javna cesta, provesti tehnički pregled i donijeti upravni akt kojim se izdaje odobrenje za upotrebu.

Upravo taj UPRAVNI AKT, definisan kantonalnim Zakonom kao DOZVOLA ZA UPOTREBU nedostaje, jer nije urađen ni TEHNIČKI PREGLED, koji mu je trebao prethoditi.

Na upit saobraćajnim stručnjacima, objašnjeno nam je da tako veliki previd nije moguć bez namjere, te da je time prekršaj još veći, jer o tome ćute svi – policija, vlast, Grad, Kanton… Da li građani koji dožive nesreću na dijelu GGM-a imaju pravo tužiti Grad, jer se voze “gradilištem bez vidno obilježenih oznaka”, ostaje da se nagađa. Iaonako se o većini stvari u ovom Gradu priča tek tiho, da se “oni gore ne naljute”. Vjerujemod a će ovaj tekst poslužiti da se Gradske vlasti i nadležni u javnim preduzećima uozbilje.

Možemo samo nagađati koliko je zakona prekršeno, jer su sve instalacije, struja i slično, prikopčani sa sporne dionice bez formalno ispravne dozvole, jer tek objekat-građevina-cesta koja ima upotrebnu dozvolu može da ima i legalne priključke. Koliko li je tek sličnih prekršaja i djela za koje nadležni NISU kažnjeni i uživaju i dalje vrlo visoke plaće za svoj nerad.

Na kraju, pogledajte i video izgrađenog GGM-a, kojim vozite “na vlastitu odgovornost”, jer još formalno-pravno, vozite kroz gradilište 🙂 Napomena, od 1.53 na snimku je “gradilište”, odnosno dio koji se koristi bez dozvole.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno