Zenica

Foto+video: Sve o otvorenom GGM-u

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto+video: Sve o otvorenom GGM-u -Zvanično otvaranje prve faze Glavne gradske magistrale u Zenici upriličeno je kod novoizgrađene Fontane .Vrijednost projekta je 25 miliona američkih dolara, a gradnju je finansirao Saudijski fond za razvoj, povoljnim zajmom.

Projekat Glavne gradske magistrale – ideja koja je nastala još 1982. godine, a prema riječima Mirsada Helega, prvog čovjeka Direkcije za gradnju GGM-a sadašnjom izgradnjom moderne saobraćajnice Zenica je riješila problem saobraćaja barem do 2030. godine.

U sklopu izgradnje, rekonstruisane su i glavne gradske saobraćajnice. Vangradska dionica je u dužini 4,6 kilometara, a veže se direktno na magistralni put M-17 i koridor Vc.

Krajem marta ove godine sa radom je počela i novoizgrađena fontana koja se nalazi na kružnom toku na ulazu u Zenicu, na križanju ulica Zmaja od Bosne i Bulevara kralja Tvrtka I.

Pogledajte video okončanih radova.

Simbolično otkrivanje ploče i presijecanje vrpce obavili su Gradonačelnik Zenice Husejin Smajlović i Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, Hani Abdullah M. Mominah.

Na dionici trase izgrađeno devet kružnih tokova, a još osam na priključnim saobraćajnicama.

Heleg je najvio i gradnju vangradske dionoce GGM-a, kada bude okončana izgradnja mosta u Drivuši.

Gradonačelnik Zenice, Husejin Smajlović izrazio je zahvalnost svima koji su dali doprinos da se realizacije jedan ovako krupan projekat,a posebnu zahvalnost uputio je zvaničnicima Kraljevine Saudijske Arabije. Na čelu Konzorcija bila je kompanija Euroasfalt, čiji direktor Hamed Ramić je zahvalio građanima Zenice na strpljenju i korisnim sugestijama i primjedbama.

Nakon svečanosti,domaćini ceremonije su zajedno sa visokim zvaničnicima i gostima izvršili obilazak trase GGM-a

Projekt Glavne gradske magistrale je promoviran prije 34 godine, ali tada nije bilo sredstava za njegovu realizaciju, zatim je nastao ratni period.

Pogledajte prilog TV1 o otvaranju GGM-a

-Vlada moje zemlje nije odugovlačila s odgovorom kako bi podržala sve ono što će koristiti ovoj prijateljskoj zemlji i svim njenim građanima i narodima, kao što su važni projekti koji će doprinijeti njenom razvoju. Opredijeljenosti Kraljevine Saudijske Arabije je da podržava Bosnu i Hercegovinu u njenom razvoju, a radit ćemo na proširenju partnerstva obiju naših država da bi se unaprijedio razvoj na svim nivoima – istakao je Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani Abdullah M. Mominah.

-Nas čini ponosnim što prisustvujemo otvorenju projekta gradske magistrale, koja će pomoći u boljem povezivanju građana, olakšati odvijanje saobraćaja i lakši transport privrednih dobara, kazao je predstavnik Saudijskog razvojnog fonda Hassan Al-Mahdi Al-Attas.

Pročitajte detaljno sve o GGM-u na osam strana specijalne brošure:

Preostalo je još da se u drugoj fazi projekta izgradi vangradska dionica u dužini od 4,6 kilometara, a ona će se direktno povezati na magistralni put M-17, preko kojeg će imati konekciju s koridorom 5-C.

Pogledajte govore sa otvaranja:

 

Foto: E. Imamović / Zenicablog / Faktor.ba / Direkcija GGM

Posted by Zenicablog on 6. April 2016



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno