Naše

Visoki predstavnik treći put upozorio ministra Pekića – Vaši potezi su nastavak mješanja u rad policije i nepoštivanje vladavine zakona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko (Inzko) uputio je ministru unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) Dariju Pekiću (A-SDA) oštro tonirano Pismo, u kojem ga upozorava na njegove poteze, te traži da on (Pekić) prestane sa dosadašnjom praksom.

Podsjećamo, ministar Pekić je policijskom komesaru Uprave policije MUP-a ZDK Semiru Šutu krajem aprila uputio Pismo u kojem ga “obavještava da 16.juna stiče uvjete za penziju”, te da je potrebno da komesar odstupi sa dužnosti.

– Navedene osnove za vašu namjeru da se donese rješenje za prestanak radnog odnosa komesaru policije prije isteka njegovog mandata, po osnovu godina staža osiguranja su pravno manjkave i pokazuju ozbiljne pogreške – ako ne i nemar – u tumačenju primjenjivih zakonskih odredbi u ovom smislu, navodi Incko u pismu koje je, osim Pekiću, poslao premijeru i članovima Vlade, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH (SAD) i komesaru Šutu.

Incko je dodatno “ponizio” ministra, citirajući mu odredbe Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK, te Zakon o upravnom postupku Federacije, koje je svjesno ili ne, ministar “propustio da pročita”.

– Stoga, ne mogu donijeti bilo kakav drugi zaključak nego da ovo predstavlja nastavak neprihvatljive prakse neprikladnog miješanja politike u profesionalan rad policije i nepoštivanje vladavine zakona. Kao što vam je poznato, ja sam se već izjasnio o manjkavostima u demokratskom funkcionisanju, u mojim zajedničkim pismima sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u bIH od 11.decembra 2020. i 29.marta 2021, nastavlja Incko i završava –

Zahtijevam, ponovo, da poduzmete neophodne korake da uskladite vaše aktivnosti sa najboljim demokratskim praksama i vladavinom zakona, te da podržite principe i standarde na koje ste se obavezali građanima polaganjem zakletve prilikom preuzimanja dužnosti, završava visoki predstavnik.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno