Info

Više od polovine svjetskog stanovništva bit će gojazno ili prekomjerno teško do 2035.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Više od polovine svjetskog stanovništva do 2035. godine imat će prekomjernu težinu ili gojaznost ukoliko se ne poduzmu značajne mjere, navodi se u novom izvještaju.

Atlas Svjetske federacije za gojaznost iz 2023. predviđa da će 51 posto svjetskog stanovništva, ili više od četiri milijarde ljudi, biti prekomjerno teško ili gojazno u narednih 12 godina.

Stope gojaznosti posebno brzo rastu među djecom i u zemljama s nižim prihodima, navodi se u izvještaju.

Opisujući te podatke kao “jasno upozorenje”, Louise Baur, predsjednica Svjetskog saveza za borbu protiv gojaznosti, rekla je da tvorci politike moraju odmah djelovati kako bi spriječili pogoršanje situacije.

– Posebno je zabrinjavajuće vidjeti da stope gojaznosti najbrže rastu među djecom i adolescentima – navodi ona u izjavi za javnost.

– Vlade i tvorci politike širom svijeta moraju učiniti sve što mogu da izbjegnu prenošenje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih troškova na mlađu generaciju – naglasila je.

Izvještaj je otkrio da bi se gojaznost djece mogla više nego udvostručiti u odnosu na nivoe iz 2020. godine, na 208 miliona dječaka i 175 miliona djevojčica do 2035. godine.

Troškovi po društvo značajni su kao rezultat zdravstvenih stanja povezanih s prekomjernom težinom, saopćio je savez; više od četiri triliona dolara godišnje do 2035. ili tri posto globalnog BDP-a.

Autori, međutim, tvrde kako ne okrivljuju pojedince, već pozivaju na usmjeravanje na društvene, ekološke i biološke faktore koji su uključeni u uvjete.

Izveštaj koristi indeks tjelesne mase (BMI) za svoje procjene, broj izračunat tako što se težina osobe u kilogramima podijeli s visinom u kvadratnim metrima. U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, indeks tjelesne mase iznad 25 je prekomjerna težina, a preko 30 je gojaznost.

U 2020. godini 2,6 milijardi ljudi spadalo je u te kategorije ili 38 posto svjetske populacije.

Izvještaj je također otkrio da su skoro sve zemlje za koje se očekuje najveći porast gojaznosti u narednim godinama zemlje s niskim ili srednjim primanjima u Aziji i Africi.

Podaci će biti predstavljeni tvorcima politika Ujedinjenih nacija i državama članicama naredne sedmice, prenosi Reuters.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno