PERO Zenica
Sudske klupe

Više od 300 stranaca u BiH kroz nekretnine utajilo porez, slijede protjerivanja, čak 500 fiktivnih firmi

Više od 300 stranaca u BiH kroz nekretnine utajilo porez, slijede protjerivanja, čak 500 fiktivnih firmi – Bosna i Hercegovina će protjerati više od 300 stranaca, najviše iz zemalja Zaliva, koji u našoj zemlji borave ilegalno nakon što su kroz kupovinu imovine utajili porez, piše Reuters.

U posljednjih nekoliko godina, u Bosni i Hercegovini znatno je porastao priliv arapskih investitora koji su izgradili stambene komplekse i turistička mjesta, privučeni niskim cijenama i povoljnom klimom u zemlji u kojoj pola stanovništva muslimansko.

U protekla tri mjeseca, zvanične institucije su pregledale poslovanje skoro 700 firmi i 16 turističkih mjesta u vlasništvu građana iz Zaliva, Libije, Rusije i Ukrajine.

Za oko 500 firmi koje posjeduju više od 600 stambenih i poslovnih prostora, utvrđeno je da su registrovane na lažnim adresama i nisu imali zaposlenih, navodi Reuters pozivajući se na izjave zvaničnika.

Mnogi vlasnici su registrovali preduzeća za nekretnine uz naknadu od 2.000 KM kako bi se kupili imovinu u vrijednosti od više stotina hiljada marka za iznajmljivanje turistima, nakon čega nisu podnosili poreske prijave.

Neki od vlasnika su ilegalno živjeli u zemlji, neki nisu uopće bili registrirani kao da su došli u zemlju, neki su prekršili vizne zahtjeve dok su drugi zloupotrijebili svoje radne dozvole.

U zavisnosti od djela, više od 300 osoba će biti zamoljeno da napusti zemlju dobrovoljno ili će biti protjerani uz zabranu povratka i do pet godina. Detalji o cijelom slučaju će biti proslijeđeni na poreske vlasti i policiju.

______________
FB Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Zenicablog - KOMENTARIŠITE GORNJI ČLANAK pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Zenicabloga zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!
 
loading...