Posuđeno

Virtuelni svijet ugasio dječje igre

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Virtuelni svijet ugasio dječje igre – Gotovo svako treće dijete koje dođe u Centar za mentalno zdravlje Zenica u nekom obliku ima problem prekomjerne upotrebe interneta, upozorili su stručnjaci iz ove ustanove. Ističu da roditelji nisu ni svjesni da se vrlo rano razvija zavisnost od virtuelnog svijeta kod djece, te da oni tome najviše doprinose, jer već u dojenačkoj dobi pažnju i vrijeme djece pridobijaju i popunjavaju pametnim telefonima i tabletima.

Prema riječima Inele Kaknjo-Šabanović, magistra psihologije i psihoterapeuta u Centru za mentalno zdravlje u Zenici, u porastu je zaokupljenost virtuelnim svijetom, igranjem igrica i posjećivanjem društvenih mreža.

“Nemamo zvanične podatke o tome koliki je procenat deklarisanih internet ovisnika, ali gotovo svako treće dijete koje nam se javi ima problem s prekomjernom upotrebom interneta. Kod dječaka je to zaokupljenost video-igrama, dok je kod djevojčica prekomjerno korištenje društvenim mrežama”, ističe Kaknjo-Šabanovićeva.

Posljedice su vidljive nešto kasnije, pa roditelji najčešće reaguju kada dijete krene u školu i primijete da zapostavlja školske obaveze.

Jedna majka nam je ispričala da je bebi puštala na tabletu dječje pjesmice, ali da je poslije nekog vremena primijetila da je beba uznemirena čim nema zvuka i crtića sa tableta u blizini.

“Moja greška je bila što sam u tako ranom periodu bebu navikla na tablet, umjesto na igračke. Kada sam to uvidjela, sakrila sam tablet”, rekla je ona.

Na problem zavisnosti od interneta kod najmlađih upozorila je i Violeta Banić, psiholog u banjalučkom Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, koja je istakla da roditelji sve češće prepoznaju neadekvatno korištenje interneta od strane djece.

“Uz broj sati provedenih na internetu, problem predstavlja i nemogućnost kontrolisanja pretraživih sadržaja. Zato je Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u školama održao brojna predavanja na temu ‘Zavisnost od interneta’, jer djeca često nemaju uvid u vlastiti problem”, rekla je Banićeva.

Prema njenim riječima, neprepoznavanje simptoma zavisnosti od interneta razlog je što se vrlo mali broj ljudi koji ima problem obraća za pomoć.

“U radu sa djecom i mladima vrlo često u okviru druge psihopatologije zbog koje se obraćaju za pomoć, registruju se elementi zavisnosti od interneta. Najčešće se radi o zavisnosti od društvenih mreža, koja nije prepoznata od strane djece, mladih, a ni roditelja”, upozorila je Banićeva.

I kod odraslih koji se jave zbog anksioznosti ili depresije, zavisnost od interneta uoči se kao sekundarni problem.

U psihološkom centru “Psi Medika” iz Banjaluke upozorili su da im se sve češće javljaju djeca s problemom nesanice i popuštanja u školi, ali se u razgovoru s njima uglavnom uoči zavisnost od igrica i dopisivanja na društvenim mrežama.

“Oni do ranih jutarnjih sati budu na internetu i, naravno, ujutru ne mogu ustati kada treba da idu u školu. To je problem i kod osnovaca i kod srednjoškolaca. Kada popuste u školi i dođu na tretman, gdje uočimo da je problem zapravo virtuelna zavisnost”, naveli su iz ovog psihološkog centra.

Pretjerano korištenja interneta može da prouzrokuje osamljenost i izolovanost od vršnjačke grupe, slabljenje porodične veze, depresiju, anksioznost, nesanicu.

Stručnjaci upozoravaju da bi korištenje interneta djeci trebalo svesti na najviše sat vremena dnevno, a pametne mobilne telefone, ako već moraju da ih posjeduju, zamijeniti običnim telefonima.

Bolnica za liječenje “online” zavisnika

Psihijatrijska bolnica “Sveti Ivan” u Zagrebu uskoro otvara dnevnu bolnicu, kao prvo sistematsko rješenje za liječenje problema zavisnosti od virtuelnog svijeta, igrica, društvenih mreža, koja je u značajnom porastu u Evropi.

Hrvatski mediji prenijeli su da je istraživanje koje je uključilo gotovo 12.000 adolescenata u Evropi pokazalo da je patološka upotreba interneta zabilježena kod 4,4 odsto ispitanika.

Posljedice virtuelne zavisnosti:

  • anksioznost
  • nesanica
  • depresija
  • osamljenost
  • loše porodične veze

Nezavisne



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno