Posuđeno

Kako Vlada Federacije pomaže zdravstvu Federacije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kako Vlada Federacije pomaže zdravstvu Federacije – Vlada Federacije BiH jučer je na sjednici u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Programa utrošaka s kriterijima raspodjele sredstava transfera za sanaciju zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, utvrđenih Budžetom FBiH za 2017.godinu Federalnom ministarstvu zdravstva, u iznosu od 9.000.000 konvertibilnih maraka (KM).

Na taj način je odobrena raspodjela tih sredstava zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, i to po tri miliona KM Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla. Svrha je osiguranje dostignutog nivoa standarda sigurnosti i kvaliteta zdravstvenih usluga sekundarnog i tercijarnog nivoa, koje pruža pacijentima iz cijele Federacije BiH kroz održavanje i poboljšanje likvidnosti javnih zdravstvenih ustanova čiji je osnivač FBiH.Sredstvima transfera će biti izmiren dio dospjelih obaveza za nabavku lijekova i drugog potrošnog materijala, te servisiranje i obnavljanje medicinske opreme zbog dotrajalosti, neophodne za osiguravanje kontinuiteta u pružanju zdravstvenih usluga u ovim javnim zdravstvenim ustanovama.

Sredstva će biti isplaćivana kvartalno, po ¼ odobrenog iznosa, a na osnovu zahtjeva korisnika. Federalno ministarstvo zdravstva će najkasnije u roku od 15 dana s korisnicima zaključiti pojedinačne ugovore o dodjeli sredstava, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Gornji tekst je u cjelosti prenesen sa www epssa

Nakon što nije uspjelo usvajanje predloženog  Zakona o sanaciji zdravstvenih ustanova kojim se htjelo pomoći isključivo kliničkim centrima za razliku od svih ostalih zdravstvenih ustanova koje se ,kao i klinički centri nalaze u veoma teškom položaju iz istih razloga kao i klinički centri , Vlada Federacije je svojom odlukom dodijelila po tri miliona KM za sva tri klinička centra.
Ovakvom odlukom i ovakvom raspodjelom budžetskog novca pokazana je apsolutna neprincipijelnost  i proizvoljnost. Ne možemo vjerovati da postoji takvo ne poznavanje problema funkcioniranja zdravstvenih ustanova u Federaciji od strane Premijera i ministara. Više smo skloni vjerovati da je riječ o svjesnom donošenju odluke koja zadovoljava zahtjeve bilo određenih pojedinaca,grupa ili slično.

Tačno je da Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH predviđa kao mogućnost izdvajanje određenih sredstava za zdravstvene ustanove od značaja za Federaciju ali na osnovu prehodno donešene Odluke koja bi bila osnov za planiranje potpora iz Budžeta. Naravno da takva Odluka ne postoji, ali to nije smetalo da Vlada za sva tri centra da jednaka sredstva bez prethodno utvrđenih bilo kakvih kriterija i time zadovolji njihove potrebe a sve ostale zdravstvene ustanove „zaboravi“. Po čemu kantonalne bolnice nisu od značaja za Federaciju? Da li građani kantona nisu istovremeno i građani Federacije?U kantonalnim bolnicama se osigurava najveći obim zdravstvene zaštite, za razliku od kliničkih centara gdje se treba pružati i pruža samo najviši nivo zdravstvenih usluga i koje se moraju finansirati iz Federalnog fonda zdravstvenog osiguranja a u koji se slivaju sredstva iz kantonalnih fondova. Ionako siromašni, kantonalni fondovi moraju obezbijediti sredstva za kantonalne bolnice,primarnu zdravstvenu zaštitu ali i sredstva za federalni fond zdravstvenog osiguranja.

Kada se uporede plate zaposlenih ljekara i medicinskih tehničara u kantonalnim bolnicama u odnosu na zaposlene u kliničkim centrima, onda se pokazuju sve nelogičnosti u raspodjeli novca za zdravstvo.

Osim neravnopravnosti zaposlenih u zdravstvu, ono što treba istaći jeste neravnopravnost pacijenata. Umjesto da se pokuša barem donekle obezbijediti poštivanje osnovnih načela propisanih Zakonom o zdrastvenoj zaštiti F BiH kao što su pravičnost, solidarnost ,efikasnost, ovakvim odlukama se svjesno i direktno krše ta načela .

KBZ



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno