Biznis

VIK: bruto dobit 2,1 milion KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIK: bruto dobit 2,1 milion KM – Iz godine u godinu, u zadnjoj deceniji, bilježi dobre rezultate. Iz godine u godinu povećava se i kapital preduzeća. Prošla godina je bila kruna svega, gdje je bruto dobit VIK-a bila oko 2,1 milion KM. Postigli su stepen naplate 99,4 posto, što je takođe zadivljujući rezultat.

Širenje mreže

– Ova 2016. je peta godina od kada Zeničani ne piju Babinu rijeku, tačnije vodu iz otvorenog vodotoka. Istina, tu vodu smo uzimali u ljetnim mjesecima, ali samo iza ponoći, kao dopunu mreži, a sutradan bismo zatvarali Babinu rijeku i koristili samo Kruščicu. Od 2005. sa Općinom smo skupa počeli ulagati vlastita sredstva u infrastrukturu. Svuda gdje je Općina radila asfaltiranje, mi smo prije toga sanirali cijevi kvalitetno ili mijenjali instalacije. Vodovodne smo u pravilu mijenjali, a kanalizacione sanirali kvalitetno a negdje mijenjali. Pored toga, napravili smo značajan napredak u smislu širenja mreže. Na javnom vodovodnom sistemu VIK Zenica vrši se snabdijevanje vodom od naselja Janjići na južnoj do Banloza na sjevernoj strani, a na zapadu do Gornjeg i Donjeg Čajdraša, kazao nam je Ekrem Kahriman, direktor VIK-a Zenica.

EKREM_KAHRIMAN4.jpg - VIK Zenica javno preduzeće za primjer: Prošlogodišnja dobit dostigla 2,1 milion KMEkrem Kahriman: Redukcije su prošlost

Istakao je da preduzeće iz godine u godinu ulaže više od milion maraka godišnje vlastitih sredstava u širenje javne vodovodne mreže ili kanalizacije.

Godinama VIK Zenica ima najniže cijene usluga u Bosni i Hercegovini. Iako su nedavno potpisali ugovor oko unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture vrijedan 21,5 miliona KM, od čega su 12 miliona KM nepovratna sredstva, a 9,5 miliona KM kredit koji treba da se vrati, ove ni iduće godine ne namjeravaju povećavati cijene usluga. Prema riječima direktora Kahrimana, vjerovatno će to učiniti 2018, ali na način da to korisnici neće mnogo osjetiti.

– Većina dobijenih sredstava (21,5 miliona KM) treba da bude uložena u čistu vodu. Manji dio će biti uložen za kanalizaciju. Naravno, VIK treba da vrati kreditna sredstva za ovaj, ali i za projekat Plava voda. Ali, nema potrebe da taj teret ide na korisnike, istakao je Kahriman.

Vizionari

Krajem prošle godine počela je implementacija Plave vode, sna koji su Zeničani i Travničani dosanjali nakon više decenija.

Prvi čovjek zeničkog VIK-a je naglasio da je ovo projekat za budućnost, da su načelnik tadašnje općine, a današnjeg Grada Zenice Husejin Smajlović i on krajem 2005. počeli aktivnosti projekta Plava voda. Aktivnost na ovome su počeli kad je Zenica još imala redukcije. U međuvremenu je sanirana javna mreža u gradu, građani su što zbog naplate, što zbog drugih mjera smanjili potrošnju, tako da više nema redukcije i ne pije se Babina rijeka.

A vizionarski pothvat je svakako bila i izgradnja MHE Čajdraš na transportnom cjevovodu DN 400 od izvorišta u Kruščici (općina Vitez) do rezervoara Zmajevac II u Zenici, na mjestu rasteretne komore u naselju Čajdraš, pet kilometara udaljenom od Zenice. Radi se o prvoj minihidroelektrani u BiH, koja proizvodi električnu energiju iz vode za piće. Ovaj projekat VIK-u donosi blizu pola miliona KM godišnje.

Priznanja

– Za JP VIK Zenica znaju i mnoge evropske zemlje. U Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Srbiji i Hrvatskoj se VIK uzima kao primjer uspješnog preduzeća u komunalnoj prirodi, istakao je Ekrem Kahriman, direktor ovog komunalnog preduzeća, koji je dobio i Nagradu Zenice.

Oslobođenje.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno